10 namirnica koje čuvaju zdravlje jetre

zdravlje jetre

Za zdravlje jetre i zdravo tijelo najvažnija je pravilna ishrana pa je dobro izabrati prave namirnice za svaki obrok.

Glavni neprijatelji jetre su masna i pržena hrana, nezdrava pića, alkohol i lijekovi. Možda ste zaboravili, ali jetra je jedan od najvažnijih prečistača organizma i ujedno naš najveći unutrašnji organ koji je odgovoran za više od 500 vitalnih funkcija. Kako bi zaštitili zdravlje jetre, ovog važnog organa, namirnice birajte pametno, a evo spiska najboljih.

5 najgorih navika za doručak

BOBIČASTO VOĆE

Voće poput jagoda ili borovnica nije samo ukusno već su u pitanju namirnice koje organizam jako voli. Pripadaju grupi supernamirnica jer su bogate nutrijentima i antioksidantima koji čuvaju zdravlje jetre.

ZELENI ČAJ

Zeleni čaj se spominje kad god je u pitanju dobro zdravlje jer je pun sastojaka koji gode organizmu. Mnoge su studije pokazale kako je svakodnevna konzumacija zelenog čaja odličan način za poboljšanje zdravlja srca, a može uticati na smanjenje oksidativnog stresa i otpada koji se nalazi u jetri.

ZELENO LISNATO POVRĆE

Zeleno lisnato povrće uvijek treba imati mjesto na vašem tanjiru. Ova supernamirnica je puna nutrijenata koji će štiti zdravlje. Oni i pomažu povećanju nivoa enzima koji djeluju kao čistači jetre.

KAFA

Kafa je zdrava namirnica, naravno ako se koristi umjereno. Za razliku od brojnih zaslađenih napitaka, kafa podržava dobro zdravlje jetre jer može uticati na smanjenje rizika od razvoja hronične bolesti jetre, raka jetre, ciroze i ostalih bolesti i stanja.

ĐUMBIR ZA ZDRAVLJE JETRE

Đumbir je vijekovima popularna namirnica za zdravlje, a uz kurkumu se na istoku smatra izvorom dobrobiti za zdravlje. Takođe pruža enzime koji će pomoći da se iz jetre očite toksini.

zdravlje jetre

ordinacija.vecernji.hr

Previous Article

Za ravan stomak izbjegavajte 5 najgorih navika za doručak

Next Article

Rak jetre: Simptomi koji mogu da upućuju

You might be interested in …

Zacini-u-sluzbi-zdravlja

Začini u službi zdravlja

Začini obogaćuju i naglašavaju okuse hrane, ali oni imaju i pozitivan učinak na zdravlje.prepuni antioksidanata, protivzapaljenskih, i protivvirusnih sastojaka