Simptomi gljivične infekcije na nogama i kako je efikasno liječiti

gljivične infekcije

Površinske gljivične infekcije spadaju među najčešće kožne bolesti, nastaju kod miliona pojedinaca godišnje. Rastući trend pretilosti, starenje populacije i pad imuniteta doprinose rastu učestalosti. Na infekcije tinea pedis (atletsko ili sportsko stopalo) i tinea unguium (onihomikoza), otpada čak 29.6 % svih gljivičnih infekcija. Atletsko stopalo naziv je za gljivičnu infekciju koja se pojavljuje na koži, a većinu infekcija uzrokuju dvije vrste gljivica, Trichophyton mentagrophytes i Trichophyton rubrum.

Gljivama iz roda Trichophyton mentagrophytes čovjek se zaražava preko životinja. One žive na rožnatom dijelu kože, kose i nokta te svojim rastom razgrađuju keratin i uzrokuju upalu. To su infekcije koje se na koži manifestuju kao kružne, lagano uzdignute promjene sa blijedilom u sredini i blažim ljuskanjem i mjehurićima na rubovima, a ljuskice se mogu odvojiti pa povrijeđena koža ostaje otečena, vlažna i jako crvena. Gljive iz porodice Trichophyton rubrum uzrokuju infekcije na petama i stopalu koje počinju svrbežom, suvoćom, osjećajem žarenja i potom prelaze u zadebljanu, napuklu ili kožu koja se guli, zavisno od lokacije na stopalu. Ova vrsta gljivica se dugotrajno nastanjuje na koži stoga i liječenje traje dugo.

Pravilna njega kože poslije 35-te

Većina slučajeva atletskog stopala je uzrokovana gljivama iz roda T. rubrum, a manifestuje se suhom, perutavom kožom što često prolazi neotkriveno, jer ljudi misle da je riječ o prolaznom stanju na koži. Ponekad se infekcija može proširiti sa strane stopala, no promjene su najčešće ograničene na tabane. koža može poatati postane veoma zadebljana, tj. hiperkeratotična, a stražnji dijelovi peta suvi uz neprestano perutanje. Infekciju na mekšim dijelovima kože, posebno između prstiju, mogu pratiti crvenilo, ranice, svrab i pečenje.

gljivične infekcije

Obzirom na lokalizaciju promjena, dva su najčešća oblika atletskog stopala:

Mokasinski tip: promjene najviše zahvataju tabane
Interdigitalni tip: zahvaćena su područja između nožnih prstiju.
Sama gljivična infekcija se može prenijeti i na druga područja na tijelu, najčešće na ruke i prepone.

Rastući trend pretilosti i starenje populacije takođe doprinosi rastu učestalosti infekcije.

Infekcija se i lako prenosi, pa treba biti posebno oprezan. Izvor infekcije predstavljaju ljuskice kože koje otpadnu s inficirane osobe, a sadrže infektivne gljivične elemente.

Možete je dobiti ako dodirnete zaraženo područje kože osobe koja je ima ili ćete je izglednije pokupiti na vlažnim javnim mjestima kao što su bazeni, tuševi ili saune jer gljivama pogoduje vlažna i topla sredina za razmnožavanje.

ordinacija.hr

Previous Article

Ovo su prvi simptomi da vašem tijelu nedostaje magnezijum

Next Article

Znate li koliko treba da vozite bicikl ako želite da smršavite i ubrzate metabolizam?

You might be interested in …