Zašto je važna fizička aktivnost

Zašto je važna fizička aktivnost

Sigurno ste već bezbroj puta čuli kako je bavljenje fuzičkom aktivnosti, odnosno sportom dobro za zdravlje. Ali, jeste li znali da vam fizička aktivnost može pomoći da se dobro osjećate, da ste bolje raspoloženi, da ste zadovoljni sobom, da bolje spavate? Redovno bavljenje fizičkom aktivnosti može podići sopstveni nivo energije, pa čak i poboljšati raspoloženje, što je važno za postizanje cjelokupnog zdravlja. Znači, redovno bavljenje nekom fizičkom aktivnosti ili sportom sigurno će uticati na dobro zdravlje cijelog tijela, ne samo na fizičko zdravlje nego i na psihičko zdravlje.

Stručnjaci preporučuju svakodnevno 60 ili više minuta umjerene do intenzivne fizičke aktivnosti.

Fizička aktivnost utiče na zdravstvenu dobrobit svakog dijela tijela, a posebno mišićnog, koštanog i vaskularnnog sistema. Osim što utieče na bolji razvoj i izgled mišićne mase, fizička aktivnost, posebno ona s opterećenjem, utiče na razvoj i veću gustoću koštane mase  i na bolje psihičko zdravlje. Vježbanje utiče na proizvodnju endorfina, neurotransmitera kojeg luči hipotalamus, a oni utiču da se osjećamo sretno, zadovoljno i smireno. Osim toga, tjelovježba može pomoći kod osjećaja postignuća i ponosa, kao kada postignemo određeni cilj. Pokazalo se da tjelovježba može pomoći i boljem spavanju te boljoj koncentraciji.

Postoje li “savršene vježbe”? Probajmo neke za sve

Fizička aktivnost može omogućiti ,spriječiti i smanjiti rizik obolijevanja od nekih bolesti. Budući da redovna fizička aktivnost pomaže održanju odgovarajuće tjelesne težine, time se utiče na sprječavanje obolijevanja od kardio – vaskularnihh bolesti (visok krvni pritisak, srčani udar, koronarna bolest srca) ili od šećerne bolesti tip 2. Od tih bolesti obolijevaju uglavnom odrasli, međutim, obolijevanje postaje sve češće već u pubertetu, uglavnom kao posljedica debljine i fizičke neaktivnosti, te zbog nepravilne prehrane.

 S obzirom na dobrobiti koje imaju srce, mišići, zglobovi i um, lako je uvidjeti da je bavljenje redovnom fizičkom aktivnosti poželjno, a dobro je i to što nikada nije prekasno za početak. Čak i male stvari se računaju kao vježbanje kada ste na samom početku – poput kraće vožnje bicikla, šetnje psa ili uređivanje dvorišta, penjanje stepenicama ili pješačenje. Možete i sami organizirati bavljenje fizičkom aktivnosti u svom okolišu – igranje košarke, fudbalaa, rukometa na školskom igralištu, kros natjecanja u različitim aktivnostima, orijentacijsko trčanje u obližnjoj šumi, planinarenje na obližnje brdo i sl.  

Svakako ne zaboravite da uživate u bavljenju sportom ili tjelesnom aktivnosti.

Previous Article

Klimaks kod muškaraca

Next Article

Njega kože lica u 40-ima, malo truda, a puno koristi

You might be interested in …