Pravilna njega vaše kose

pravilna njega vaše kose

Pravilna njega kose podrazumijeva mnogo toga, počev od načina pranja, preko dodatne njege i uljepšavanja, pa sve do redovnog šišanja.
Njega kose nije komplikovan proces, ali je, prije svega, potrebno uložiti dosta truda i vremena kako bi kosa izgleda kao one iz magazina o ljepoti i modi.

Pravilna njega i pranje kose

Pranje kose je obavezno i spada u postupke redovne higijene, kao i tuširanje, umivanje lica, pranje zuba… Šamponi su namenjeni pranju i čišćenju kose i kože glave. Klasičan šampon se nanosi na mokru kosu i utrljava u teme. Deluje tako što otvara kutikulu dlake, kako bi odstranio suvišne masnoće i nagomilane prljavštine.
Šampon koji najviše pjeni ili najlepše miriše često nije najbolje rešenje. Pravilna njega podrazumijeva pravilan izbor šampona koji će pomoći u otkanjanju problema sa kojim se suočava kosa (npr.oštećeni krajevi, suho tjeme). Uobičajeno je da se kosa pere dva do tri puta nedeljno. U zavisnosti od potreba i tipa svake pojedinačne kose, postupak se može primenjivati ređe ili češće.
Osobe koje su više izložene nečistoćama i prljavštinama u svom okruženju, te oni koji se pojačano znoje, mogu da peru kosu svaki dan. Isto važi i za osobe koje imaju izuzetno masnu kosu. U tom slučaju se preporučuje korišćenje posebnih šampona, bez sulfata i parabena. Šamponi za čestu upotrebu su blagi, ne sadrže jake hemikalije, nisu agresivni za kosu i skalp, te mogu da se koriste svakodnevno.
S obzirom da je svaka kosa različita, svako od nas bi trebalo da ima svoj šampon. Dakle, nije dobro da cela porodica koristi isti šampon, npr. šampon protiv peruti, ukoliko samo jedan član ima taj problem.

Sušenje kose

Nakon šamponiranja, izuzetno je važno temeljno isprati kosu. Ostaci šampona i balzama mogu da prouzrokuju dodatno zamašćenje kose i efekat slepljene frizure. Posle ispiranja, dovoljno je samo blago utapkati kosu peškirom, kako bi se pokupila suvišna voda. Bez trljanja i grubih pokreta. Birajte peškir ili turban za kosu od mikrofibera, jer ova vlakna najmanje štete kosi.Sušenje kose prirodnim putem neće je dodatno oštetiti. Međutim, na ovaj način nikada ne možemo dobiti savršeno ravnu i lijepo oblikovanu frizuru. Osim toga, ovaj proces može da traje predugo, naročito za one koji imaju dugu i gustu kosu.
Zbog toga je feniranje neizostavan postupak, naročito zimi i u hladnim danima. Da bi se oštećenja prouzrokovana dodatnim zagrijavanjem svela na minimum, pravilna njega iziskuje odabir kvalitetnog fena. Osim toga, postoje i posebni preparati koji su namenjeni zaštiti kose od pregrijavanja i koji se nanose na kosu nakon pranja, a prije feniranja.

Češljaje kose

Kosu je neophodno češljati svaki dan, ne samo zbog urednijeg izgleda već i da bismo izbegli pojavu zamršene dlake. Pravilna njega je raščešljavanje kose najmanje dva puta dnevno: ujutru i prije spavanja, tako da je veoma važno izabrati odgovarajuću četku za svakodnevnu upotrebu.

Šišanje omogućava zdrav rast kose

Da bi kosa bila zdrava, neophodno ju je redovno skraćivati. Čak i ukoliko želite da je pustite da poraste, šišanje, barem na svaka tri mjeseca, je obavezno. Cilj nije imati samo dugu, već prije svega zdravu i lijepu kosu. Redovnim šišanjem se zaustavlja pojava rascvjetalih krajeva.

Pravilna njega kose tokom ljeta

Pravilna njega kose je neophodna tokom cijele godine. Ljeti je potrebno dodatnu pažnju posvetiti kosi, jer je više izložena suncu, UV zracima i vodi.

Voda na bazenu može da ostavi posljedice na kosu, kožu i nokte, ukoliko se predugo izlažemo vodi u bazenu. Kosa je hidrofilna, što znači da lako upija vodu i sve što se nalazi u njoj.
Voda u bazenu sadrži hlor i druge hemikalije, koje mogu da dovedu do izbeljivanja prirodnog pigmenta kose i slabljenja vlasi. Takođe, sadrži i povećanu koncentraciju jona bakra, koji se dodaju radi sprečavanja pojave algi. Zbog toga, kao posljedica dugotrajnog boravka u bazenu, može doći do pojave zelenih nijansi na kosi.

https://budimozdraviji.com/2023/06/15/njega-koze-lica-u-40-ima-malo-truda-a-puno-koristi

Pravilna njega kose za muškarce

Njega kose za muškarce ne razlikuje se mnogo od one za žene. Zapravo, ova podjela ne bi trebalo ni da postoji, jer suštinski ne postoje razlike u strukturi kose među polovima.Jedino po čemu se veoma često, ali ne i uvijek, muška kosa razlikuje od ženske jeste dužina. Takođe, žene mnogo češće farbaju, feniraju i peglaju kosu, pa im je češće potrebna i dodatna njega. Struktura same vlasi je identična, tako da muškarci imaju iste „muke” sa kosom kao i dame. Osnovni principi i pravila za njegu kose se ne razlikuju.

Previous Article

Kako napraviti samostalni pregled grudi

Next Article

Blistav osmjeh i briga o zdravlju zuba

You might be interested in …