Kako ishranom sačuvati zdravlje prostate

Zdravlje prostate je misao koja mora biti prisutna tokom cijjelog života muškarca

Zdravlje prostate je misao koja mora biti prisutna tokom cijjelog života muškarca.Pritom je od izuzetne važnosti u samoj prevenciji pravilna ishrana, tjelovježba te uzimanje određenih biljaka i dodataka prehrani, tj. održavanje zdravog načina života.Prostata je muška spolna žlijezda, veličine oraha, smještena ispod mokraćnog mjehura, a sudjeluje u stvaranju sperme. Hipertrofija ili uvećanje prostate, počinje se javljati u muškaraca starijih od 50 godina, najčešće se očituje u onih između 60 i 70 godina života.

Najbolja hrana za zdravlje prostate


Održavanje zdrave tjelesne težine i zdravog načina života u kombinaciji sa prehranom bogatom brojnim hranjivim sastojcima bitno je ne samo za zdravlje prostate nego i za cjelokupno zdravlje.

Istraživanja potvrđuju da određena hrana bogata hranjivim sastojcima može pomoći u prevenciji i liječenju problema povezanim sa prostatom. Hrana za koju se smatra da je korisna za zdravlje prostate mora sadržavati:

Vitamine – skupine A, C i E koje djeluju na jačanje imuniteta te povećavaju otpornost tijela na viruse i bakterije
Cink – element u tragovima koji povećava proizvodnju muških hormona te zaustavlja patološki rast prostate
Selen – poboljšava spolnu funkciju i djeluje protivupalno te jača imunološki sistem.
Normalno funkcioniranje prostate zahtjeva uravnoteženu, cjelovitu ishranu, bogatu vitaminima, proteinima, elementima u tragovima te aminokiselinama.

Najbolje namirnice za zdravlje prostete

Paradajz i prostata


Paradajz je izuzetno popularno povrće, takođe i izvor likopena, snažnog antioksidansa, koji se pri istraživanju pokazao vrlo korisnim za poboljšavanje zdravlja prostate.

Brokuli i prostata


Brokula je izvor vrlo važnih hranjivih sastojaka te zajedno sa ostalim korjenastim povrćem (karfiol, prokulica, kupus) sadrži velike količine fitonutrijenta sulforafana koji djeluje protiv raka.

Istraživanja su pokazala da jedenje brokule češće od jednom sedmično može umanjiti vjerovatnoću od raka prostata III i IV stadija za 45 %.

Najbolji način konzumiranja brokule je kuhanje na pari ili pirjanje, ali ne duže od 5 minuta, jer se time gube nutritivne vrijednosti.

Nar i prostata

Šipak (nar) je izuzetno bogat antioksidansima i fitokomekalijama, koje su značajne za očuvanje zdravlja prostate.

Iako je sam šipak ponekad teško jesti radi kore, također je popularan i lako dostupan sok od nara.

Sjemenke bundeve i prostata

Sjemenke bundeve su iznimno djelotvorne za zdravlje prostate, pogotovo sa muškarce koji pate od povećane prostate. Ulje u sjemenkama bundeve može pomoći kod sprječavanja rasta stanica prostate. Također, bučino ulje sadrži i karotenoide i omega 3 masne kiseline. Ujedno, sjemenke bundeve sadrže i cink, koji se povezuje sa zdravljem prostate.

Losos za prostatu

Kao što je već spomenuto za zdravlje prostate izuzetno su važne omega 3 masne kiseline, koje su prisutne i u lososu. Meso lososa ima mesnatom strukturom i lagani okus, a boja mesa može varirati od crvene do ružičaste i narančaste.

Studija je pokazala da jedenje lososa barem 1 sedmično može smanjiti rizik od razvoja raka prostate.

Zeleni čaj

Već su odavno poznata ljekovita svojstva zelenog čaja koji sadrži antioksidativne spojeve – katehine – izuzetno bitni u borbi protiv virusa i bakterija, koji jačaju imunološki sustav i djeluju protiv nekoliko oblika raka, uključujući i rak prostate.

Preporučljivo je svako jutro zamijeniti šalicu kave sa zelenim čajem. U slučaju da ne volite topli napitak, čaj možete piti i ohlađen. Također, zeleni čaj moguće je dodati u smootije ili pak koristiti zeleni čaj u prahu.

Za zdravlje prostate treba izbjegavati neke namirnice

Ograničite meso i mesne proizvode


Prehrana bogata mesom i mliječnim proizvodima radi puno testosterona može povećati rizik od bolesti prostate. Stoga bi radi očuvanja zdravlja prostate trebalo ograničiti u prehrani unos crvenog mesa, sira, mlijeka i maslaca.

Pazite na unos kofeina


Pripazite na unos pića koja sadrže visoki udio kofeina, poput kave te energetskih napitaka koje bi trebalo izbjegavati. Unatoč kofeinu mala količina zelenog čaja je u redu s obzirom na njegov pozitivan učinak na zdravlje prostate.

Izbjegavajte začinjenu hranu


Ova vrsta hrane i nije najbolja opcija za prostatu jer može nadražiti i prostatu i mokraćni mjehur.

Izbjegavajte alkohol


Alkoholna pića mogu djelovati nadražujuće na mjehur i na prostatu te izazvati učestalo mokrenje. Umjerenost u konzumaciji alkoholnih pića je ovdje ključna.

Pripazite na unos soli


Hrana sa visokim udjelom soli (konzervirana hrana, umaci, dimljeni proizvodi) također može djelovati nepovoljno na prostatu. Višak natrija zadržava vodu, što dovodi do edema tkiva. To može rezultirati povećanom prostatom te povećati bol i otežati mokrenje.

Klimaks kod muškaraca

U nepovoljne namirnice spadaju također i masno meso,majoneza, kečap te brza hrana.

Previous Article

Prekomjerno izlaganje suncu – sunčanica

Next Article

Kratke vježbe za gluteus – čvrsta zadnjica

You might be interested in …