Rinoplastika – hirurška korekcija nosa

rinoplstika-hirurska-korekcija-nosa

Hirurška korekcija nosa, rinoplastika, jedna je od najčešćih operacija u plastičnoj hirurgiji.
Savršen i pravilan nos je oduvek bio želja velikog broja žena, ali i muškaraca, posebno jer je najistureniji dio lica zbog čega privlači posebnu pažnju. Specifičnost građe nosa i finih anatomskih struktura zahtijeva posebnu hiruršku tehniku i vještinu da bi se uradila savršena korekcija nosa.

Korektivnom rinoplastikom se moze promijeniti veličina nosa, širina nosa, otkloniti grba sa dorzuma nosa, promijeniti vrh nosa i širina nozdrva kao i promijeniti ugao izmedju nosa i gornje usne. Pored ovih estetskih problema, moguće je hirurškim putem otkloniti i niz funkcionalnih smetnji koje nastaju kao posljedica devijacije nosne pregrade.

Izuzev u hitnim traumatskim stanjima korektivna rinoplastika se radi nakon navršenih osamnaest godina starosti, jer je to vremenski period kada se završava rast koštanih nosnih struktura, čime se isključuje mogućnost postoperativnih deformacija nosa.

Rinoplastika osigurava facijalnu harmoniju i proporcije nosa. Njome se takođe mogu otkloniti problemi sa disanjem, uzrokovani strukturalnim defektima nosa.

Rinoplastikom se može promijeniti

  • Veličina nosa u odnosu na facijalni balans
  • Širina nosa u mostu ili veličini i poziciji nozdrva
  • Profil nosa sa vidljivim grbama ili depresija na mostu nosa
  • Nazalni tip koji je uvećan ili loptast, spušten, prevrnut ili kukast
  • Velike, široke ili prevrnute nozdrve
  • Asimetrija nosa
  • Preoblikujete vrh nosa
  • Rinoplastika za korekciju iskrivljenog septuma

Operacija nosa koja se radi u cilju poboljšanja opstruisanog kanala za prolaz vazduha, zahtijeva pažljivu procjenu nazalne strukture. Korekcija iskrivljenog septuma, jednog od najčešćih razloga problema sa disanjem, postiže se podešavanjem nazalne strukture, kojom se postiže bolje poravnanje.

Pravilna njega vaše kose

Rezultati rinoplastike

Rezultati koji se postižu ovom operacijom su dugoročni. Dok otok na nosu može potrajati nekoliko nedelja, potrebno je i do godinu dana da se nova kontura nosa u potpunosti formira.

Kako čovek stari, prirodno je da se na licu, uključujući i nos, pojavljuju određene promjene. Međutim, svako poboljšanje nakon hirurškog zahvata na nosu, uglavnom je trajno.

Zdrav način života i zaštita od sunca svakako pomažu dugoročnom održavanju novog izgleda.

Previous Article

Proširene vene – uzroci i simptomi

Next Article

Dehidracija – gubitak vode iz tijela

You might be interested in …