Kuhinja okuplja porodicu i mikrobe

Kuhinja-okuplja-porodicu-i-mikrobe

Kuhinja je srce svakog doma, mjesto gdje se priprema hrana i u kojoj se okuplja porodica, ali kuhinja je i idealno mjesto za razvoj mikroba.Napokon je došlo toplije vrijeme. Dani su postali duži i svjetliji, a snažne sunčeve zrake neizbježno i nemilosrdno razotkrile su svaki trag prašine i nečistoće u domu. Vrijeme je za akciju koja se zove čišćenje.Različiti mikroorganizmi, bakterije, virusi, gljivice i pljesan dio su naše svakodnevice. Nalaze se na nama, u nama, praktično svuda oko nas. Niko od nas ne živi u sterilnim uslovima, a i da je to moguće, ne bi bilo zdravo, jer naš organizam od rođenja mora razvijati imunitet upravo na štetne organizme koji nas okružuju. Jedan od načina, uz pravilnu ishranu, jeste da živimo u normalnim higijenskim, ali ne sterilnim uslovima.

Kuhinja – bakterije u hrani

Zagađenje je sveprisutno. Sve što dotaknete tokom dana sadrži milijone mikroorganizama, i nije riječ samo o bakterijama nego to mogu biti i virusi, gljive, paraziti, toksini.
Neki koje u kuhinji najčešće nalazimo su:

  • Salmonella – možemo je naći u nedovoljno kuhanom jaju, nepasteriziranom mlijeku, mesu i ribi. Kuhanjem je možemo odstraniti:
  • Escherihia Coli – obično se nalazi u slabo termički obrađenom ili svježem mesu i na loše opranim noževima i daskama za sječenje mesa:
  • Staphylococcus Aureus – široko je rasprostranjen mikroorganizam koji se ne može uništiti kuhanjem:
  • virus hepatitisa A – virus koji se prenosi nečistim rukama i kontaminiranom hranom:
  • Toxoplasma – parazit koji obožava nečisto posuđe i kućne ljubimce

Zbog svega navedenoga u vašoj kuhinji higijena treba biti prioritet. Određena mesta u kuhinji su pravi mali rasadnici vrlo opasnih mikroorganizma, koji itekako mogu biti opasni po zdravlje, posebno za malu decu koja još nisu stekla potreban imunitet.

Kuhinja – gdje ima najviše bakterija

Spužva za pranje suđa

Samo zato što spužva izgleda čisto, ne znači da je i čist. Upravo suprotno, spužva je jedan od najprljavijih predmeta koji se nalaze u kuhinji.
Jedna od najvećih grešaka koje ljudi prave kada je u pitanju upotreba spužve, je da sa njim ribaju sudoper, a nakon toga brišu i radnu površinu. Naime, sudoper je ultimativno najprljavije mjesto u kuhinji, zbog vode i svega što se u njoj cjedi i pere. Sa sudopere, bakterije vrlo lako pređu na spužvu, a sa spužve na radnu površinu – najučestalije bakterije su E. coli i salmonela.

Kako biste spriječili širenje bakterija, osim izbjegavanja pomenutih radnji, redovno mjenjajte spužvu ili je iskuvajte u vreloj vodi sa deterdžentom, što će ubiti sve mikrobe. Takođe, svaki puta nakon korišćenja dobro iscjedite vodu iz spužve i stavite je na ivicu sudopera da se osuši, jer je voda savršeno mjesto za razvoj različitih bakterija, mikroorganizama i prikupljanje prljavština i masnoća uopšte.

Ručica za otvaranje frižidera

Mikrobi koji žive u mesu i drugoj hrani gotovo uvjek se mogu naći na ručici frižidera, jer pripremajući određene vrste jela, često otvaramo frižider. Isto važi za bilo koju ručku u kuhinji, ali su prema iskustvu najizloženije one na frižideru i mjestima gdje se u kuhinji drže prehrambene namirnice. Po nekoliko puta se vraćamo na isto mjesto i dodirujemo ga, a da uopšte ne razmišljamo da se tamo već nalaze bakterije od prethodnih dana i nedelja.

Kuhinjske krpe

Bez njih jednostavno ne možemo. Gotovo neprestano su nam u ruci kada smo u kuhinji, jer njima brišemo ruke, radne površine, posuđe, pridržavamo vruće lonce i mislimo kako su čiste, ako ne vidimo vidljive tragove prljavštine. Međutim, kuhinjske krpe su jedan od najvećih izvora različitih bakterija i mikroba. Čak i kada njima brišete čisto posuđe i čiste ruke, zbog vlage koja se zadržava na krpi i topline koja vlada u kuhinji, bakterije se lako razmnožavaju. Zapamtite, ako je nešto čisto nije sterilno, pa tako ni vaše ruke, posuđe i kuhinjske površine.

Kuhinjska sudopera

Došli smo i do poslednjeg velikog izvora bakterija i gljivica, a to je sudoper, odnosno odvod od sudoperA. U principu, većina nas se vodi pravilom “ono što ne vidim, ne postoji“, ali upravo se u odvodima nakupljaju najopasnije bakterije i drugi mikroorganizmi, kao i različite vrste gljivica i plJesni koja se može proširiti izvan odvoda i to prema sudoperi. Osim toga, i sam sudoper je zbog pranja i ispiranja koja se odvijaju u njemu izložen neprestalnom razvijanju mikroorganizama koji se razvijaju i hrane, ostacima hrane i vode.

Zdravlje srca kroz 5 zdravih namirnica

Jedan od načina da spriječite širenje bilo kakve zaraze i klica i razvoja neželjenih “gostiju“ u odvodima jeste da jednom nedeljno zagrijete vodu u većem loncu i izlijete je u odvod. Vrela voda će ubiti brojne štetne mikroorganizme. Takođe, preko noći možete u odvod izliti solnu kiselinu, a ujutro samo pustite vruću vodu da to sve ispere. Naravno, u ovom slučaju, pažljivo rukujte sa solnom kiselinom.

Previous Article

Andropauza – doba muške promjene

Next Article

Pesticidi u hrani – koliko su štetni, možemo li ih izbjeći

You might be interested in …