Oporavak poslije porođaja

Oporavak-poslije-porodjaja

Oporavak poslije porodjaja obično traje 6 do 8 nedelja. Za to vrijeme u ženi se događaju promjene suprotne onima u trudnoći i porođaju: dok su se u trudnoći polni organi povećavali, rasli, i čitav organizam radio u pojačanoj mjeri, u babinama, polni organi treba da se smanje, da se žena oporavi od svih napora, i da zarastu sve manje i veće ozljede koje su nastale tokom porođaja. Vraćanje polnih organa u stanje prije trudnoće događa se postepeno.
Porođaj predstavlja prekretnicu u životu jedne žene – on je emotivna, psihička i fizička promjena. Međutim, ne postoji uputstvo za preživljavanje nakon porođaja, kada emocije (posljedično skakanju hormona) postanu preteške za razumijevanje i kada se čini da tijelo fizički nije tako jako, niti agilno.

Oporavak -prilagođavanje majčinstvu

Prilagođavanje svakodnevnom životu nakon rođenja bebe ima svoje izazove.Iako je važno da se brinete o svojoj bebi, takođe morate voditi računa o sebi.Budući da se beba mora hraniti i presvalčiti, često ćete doživljavati neprospavane noći. Može biti frustrirajuće i naporno. Dobra vijest je da će ovo na kraju prerasti u rutinu.Neka vam odmor prve dvije nedjelje nakon porođaja bude prioritet. Ne štedite vrijeme za odmor. Vaš glavni zadatak je oporavak, njega bebe i upoznavanje sa bebom.

Oporavak – ishrana

Hrana je oduvijek bila lijek, pa iskustvo mnogih žena garantuje da to važi i u ovom slučaju. Obezbijedite sebe zdravom hranom i napitcima. Olakšajte vašem organizmu oporavak i nahranite ga hranom punom vlakana i bogatom nutrititivnim sastojcima. Izbjegavajte hranu koja se teško vari, a to su hladna i sirova jela i pića.Jedite zdrave obroke. Pridržavajte se zdrave ishrane za podsticanje izliječenja. Povećajte unos cijelih žitarica, povrća, voća i proteina. Takođe bi trebalo da povećate unos tečnosti.Pijte biljne čajeve za oporavak.Topli, ljekoviti, hidrirajući napitak kao čaj obavezno uvedite u rutinu. Topli napici djelotvorno djeluju na oporavak tijela. Takođe, pijte vodu na sobnoj temperaturi uz dodatak limuna svakodnevno. Prijaće vam, a ima i blagotvorno dejstvo na laktaciju. Ne izbjegavajte ni đumbir, kurkumu i med.

Oporavak – odmor

Fizički i emotivni oporavak nakon porođaja za svaku ženu je indvididualan i ono što je najvažnije u ovom čarobnom ali izazovnom periodu je praćenje svog ritma, osluškivanje svog tijela i signala koje nam daje. Oporavak nakon porođaja zavisi od mnogo faktora, toka trudnoće, samog porođaja, podrške partnera i okoline, obaveza i briga koje svaka žena nosi na svoj način.
Ostvarite što više sna kako biste se izborile sa umorom i zamorom. Vaša beba se može buditi svakih dva do tri sata zbog hranjenja. Da biste bili sigurni da se dovoljno odmarate, spavajte dok beba spava.Ne oklijevajte da prihvatite pomoć porodice i prijatelja tokom postporođajnog perioda, kao i poslije ovog perioda. Vaše tijelo treba da ozdravi, a praktična pomoć oko kuće može vam pomoći da se odmorite. Prijatelji ili porodica mogu pripremiti obroke, završavati obaveze ili pomoći oko druge djece u kući

Dijastaza – stomak nakon trudnoće, kako prepoznati i popraviti

Oporavak – Hormonske promjene

Za vrijeme trudnoće hormoni su radili punom parom, čuvali, štitili, hranili i mamu i bebu. Sada je vrijeme za zasluženi odmor. Najintenzivnija promjena u ovom periodu je nagli pad estrogena. Pad estrogena odgovoran je za čuveni baby blues i intenzivne promjene raspoloženja koja su normalna. Ukoliko u nekom trenutku iz bilo kog razloga osjetite da vas negativna i teška osećanja preplavljuju i prevazilaze razgovarajte o tome. Postporođajna depresija se uspješno prevazilazi uz adekvatnu pomoć. Pad estrogena takođe se može odraziti i na opadanje kose, suvoću vagine (pogotovu ako dojite) i promjene na koži. Svi navedeni simptomi pada estrogena mogu i ne moraju se pojaviti i zavise od mnogo drugih faktora. Nakon 6 meseci od porođaja ponovo se uspostavlja hormonski balans.
Normalno je da se postnatalna depresija javi tokom postporođajnog perioda. To se obično dešava nekoliko dana nakon porođaja i može trajati do dvije nedjelje. U većini slučajeva nećete stalno osećati simptome, a simptomi će se razlikovati. Oko 70 do 80 posto novih majki nakon porođaja osjeti promjene raspoloženja ili negativne osjećaje. Postnatalna depresija nastaje zbog hormonskih promjena a simptomi mogu da uključuju:

  • neobjašnjivo plakanje
  • razdražljivost
  • nesanica
  • tuga
  • promjene raspoloženja
  • nemir

Postnatalna depresija se razlikuje od postporođajne depresije. Postporođajna depresija nastaje kada simptomi traju duže od dvije nedjelje.
Dodatni simptomi mogu uključivati osjećaj krivice, bespomoćnosti i gubitak interesovanja za svakodnevne aktivnosti. Neke žene sa postporođajnom depresijom povlače se iz porodice, nemaju interesa za svoju bebu i razmišljaju o tome da povrijede svoju bebu.

Postporođajna depresija zahtjeva liječenje.

Previous Article

Anoreksija je bolest – poremećaj ishrane

Next Article

Vitamin A- koliko je bitan u organizmu

You might be interested in …