Joga – vježbe tijela i uma

Joga-vjezbe-tijela-i-uma

Joga nam je došla iz Indije. Svojim egzotičnim stilom i fokusom na duhovnost, prvo je zaintrigirala alternativce, a zatim i sve ostale.

Joga – šta je to

Riječ joga na sanskrtskom jeziku ima nekoliko značenja, ali ono najčešće označava povezivanje tijela s umom i duhom. U tom smislu, joga ne stavlja fokus samo na održavanje tijela snažnim i fleksibilnim, već nastoji vježbati um i duh. To se najčešće postiže kroz meditaciju i vježbe disanja (pranayama).
Joga se preporučuje za mnoge zdravstvene probleme jer je joga kao odlično sredstvo za poboljšanje funkcija organizma i borbu protiv stresa i anksioznosti – nusprodukata vremena u kojem živimo. Vežbanje joge se temelji na izvođenju asana i pranajame. Asana potiče od sanskritske reči aas što znači „sjesti“ ili „biti“, tako da asana predstavlja određenu pozu ili način sjedenja.Drugi stub u temelju joge je Pranajama – tj. disanje.

O dobrobitima joge su napisane brojne knjige i desetine hiljada radova potkrepljenih istraživanjima i studijama. Istraživanja su pokazala da je joga blagotvorna tehnika vježbanja i da je treba uvrstiti u svakodnevni život radi očuvanja i poboljšanja fizičkog i psihičkog zdravlja.

Joga – dokazane prednosti

  • Osnaženo tijelo
  • Povećana fleksibilnost
  • Poboljšano disanje i zdravlje pluća
  • Bolje zdravlje srca i kardiovaskularnog sitema
  • Podrška u liječenju od ovisnosti
  • Manje stresa, tjeskobe i depresije
  • Ublaženi hronični bolovi
  • Veća kvaliteta sna
  • Može olakšati napade migrene
  • Povećava ukupnu snagu.
  • generalna dobrobit i bolji kvalitet život
  • Još je jedna važna prednost ovog oblika vježbanja, a to je vremenska treninga! On može trajati svega 10 minuta, pa do 2 sata. Veliki broj vJežbača danas ne vJežba jogu u skladu sa stanjem i mogućnostima svog tijela.

Cilj joge nije samo da vam pomogne da postignete lijep oblik tijela i poboljšate kondiciju već i da postignete unutrašnji mir, emocionalnu i mentalnu stabilnost. Praktično, sve ono što je potrebno za uspješno suočavanje sa ubrzanim životnim stilom današnjice i problemima koje on nosi. Zato je individualni pristup jako bitan i zato joga nije takmičarska disciplina već svako napreduje svojim tempom.

Joga – stilovi

Vremenom je nastao veliki broj različitih stilova joge zavisno od toga koje asane i pranajame su dominantne u vježbanju.

Najpoznatija i najrasprostranjenija na našim prostorima je hatha (hata) joga, kojom se na sanskritu označava položaj tijela. Na Zapadu se pod tim terminom označavaju svi stilovi joge čiju osnovu predstavljaju asane.

Vinjasa joga se zasniva na sinhronizaciji pokreta i disanja. Smatra se slobodnim stilom joge pošto nema unapred utvrđenog redosljeda izvođenja asana već ih na licu mjesta određuje instruktor. Spada u grupu težih stilova pa očekujte da se preznojite ako je odaberete.

Ijinger joga je fokusirana na preciznost pokreta i poze se izvode uz kontrolu daha i određenih rekvizita. Ovaj stil joge je dobar za osobe koje su imale povrede i kojima je potreban postepen i metodičan pristup.

Aštanga joga – na sanskritu aštanga znači „osam udova“. Ovaj stil joge uključuje fizički veoma zahtjevne asane (a to hoće da boli) i sasvim sigurno nije najbolji izbor za početnike.

Bikram joga – poznata i kao „vruća“ joga jer se vježba u prostoriji u kojoj je temperatura 40 stepeni! Sastoji se od 26 asana koje se rade na svakom času i ovaj stil joge nije samo relaksacija već ima i elemente fizičkog treninga, tj. poprilično je naporna. Ako se odlučite za ovaj stil joge sigurno ćete se znojiti – jednostavno rečeno: vruće je i teško.

Kundalini joga obuhvata poze i vježbe disanja u svrhu podizanja kundalini energije za koju kažu da je sklupčana i zarobljena u dnu kičme. Vježbe su dinamične, intenzivne i uključuju ponavljanje određenih slogova (mantre) i meditaciju.

Joga – za lice

Redovnoo izvođenje vježbi za lice potiče cirkulaciju i opskrbljuje kožne stanice s nutrijentima potrebnima za stimulaciju obnove stanica. Rezultat je zdrava koža koja izgleda svježe.
Rezlltate joga vježbi za lice ćemo brzo primjetiti

  • čvršći mišići lica
  • manje izražene bore
  • poboljšana cirkulacija
  • smanjenje napetosti mišića lica i vrata
  • učvršćena i zaglađena koža


Postoje li “savršene vježbe”? Probajmo neke za sve

Vježbe izvodite 3 do 5 puta sedmično po 20 minuta. Prednost joge za lice leži u tome da vježbe možete izvoditi bilo gdje i bilo kad – kući, na putu na posao ili u uredu tijekom pauze. Vaše lice ima preko 50 različitih mišića kojima treba redovita vježba posebno opuštajući učinak vježbe izvodite u ležećem položaju.

Previous Article

Dijareja – spriječi i uživaj u ljetnim danima

Next Article

Heliko bakterija – kako se nositi sa njom

You might be interested in …