Hlorisanje vode – kako uživati na bazenu

Hlorisanje-vode-kako-uzivati-na-bazenu

Hlorisanje vode je proces dodavanja hlora (Cl2) ili hipohlorita u vodu. Ovim procesom se vrši dezinfekcija vode hlorom, odnosno ubijaju se bakterije ili drugi mikroorganizmi

Hlorisanje vode može biti

  • Tečno hlorisanje vode
  • Gasno hlorisanje vode
  • Dezinfekcija vode hlorom – hlorisanje vode
  • Hlor je jedan od najviše dezinfikacionih sredstava koji se upotrebljavaju. Veoma je primenjljiv i efektivan za deaktivaciju patogenih mikroorganizama. Hlor se može veoma lako upotrijebiti, izmjeriti i kontrolisati. Prilično je postojan i relativno jeftin. On se upotrebljava u aplikacijaama kao što su deaktivacija patogena u vodi za piće, bazenima i otpadnim vodama. Najčešče se tretman dezinfekcije hlorom primenjuje za bunare i bazene.

Hlorisanje vode u bazenu

Hlor koji se koristi za dezinfekciju vode sadrži hipohlorastu kiselinu i hipohloritne jone koji pomažu u eliminaciji bakterija i mikroorganizama. Osim što sprječava zaraze, hlor ne dozvoljava ni razmnožavanje algi u bazenima i generalno predstavlja moćno oružje kako bi voda u bazenu bila bezbjedna za kupanje. Ipak, ovo ne dolazi bez posljedica koje ćete itekako osjetiti ukoliko provodite puno vremena u hlorisanoj vodi.

Hlorisanje vode- kako utiče na naše tijelo

Poznato je da hlorisana voda ubija mikrobe u bazenu, obezbeđuje bolju higijenu i štiti od mogućih infekcija, međutim hemijsko dezinfekciono sredstvo ipak može da izazove i određene neželjene efekte. Hlorisana voda uklanja ulja koja štite kožu glave, što može učiniti u kosu suvljom i sklonom pucanju. Takođe, hlor razgrađuje proteine u kosi, što uzrokuje lakše lomljenje kose. Pored toga, ova hemikalija može i da posvjetli boju kose.Iako je jedno od omiljenih aktivnosti ljeti, kupanje u bazenu može da ima posljedice po vaše telo, jer je hlor neodvojiv od bazenske vode.Do sada nema poznatih slučajeva alergije na hlor, međutim koža može da bude izuzetno osetljiva.

Hlorisanje vode – neke posljedice

  • Suva koža – hlor prodire u kožu i razgrađuje njen prirodni zaštitni lipidni sloj koji je održava optimalno hidriranom i elastičnom što za posljedicu ima isušivanje kože te je čini iritiranom i crvenom, izaziva svrab, a dovodi i do ubrzavanja procesa starenja i nastanka bora.
  • Osipi – hlorisana voda može izazvati kontaktni dermatitits koji se prezentuje kao površinsko crvenilo i upaljena koža (koji se mogu razviti u plikove i koprivnjaču).
  • Rascvjetali krajevi i oštećena kosa – kad prodre u dlaku, hlor se kristalizuje i tako razdvaja/cijepa dlaku što oštećuje njenu strukturu i čini vlas grubom i poroznom.
  • Promjena boje kose – hlor reaguje sa bojama za kosu i “izvlači ih” iz vlasi. Najgore prolaze plavuše čija kosa lako poprima zelenkastu nijansu.
  • Gubitak sjaja i elastičnosti kose – kao što je to slučaj sa kožom, hlor razgrađuje i prirodna ulja koja oblažu vlasi kose, isušuje kutikulu dlake i čini kosu beživotnom i bez sjaja.
  • Krti nokti – i nokti upijaju hlor i dešava im se ista stvar kao koži i kosi.
  • Pogoršanje postojećih problema sa kožom – ekcem, osjetljiva koža, kao i ona sklona iritacijama se generalno “ne slažu” sa hlorom i potrebna je posebna zaštita kao i njega.

Hlorisanje vode – kako se zaštiti

Kosa – prije plivanja natopite kosu običnom vodom iz slavine, a zatim nanesite ulja za kosu (još bolje ukoliko imaju i zaštitu od sunca) ili balzame koji se ne ispiraju. Na taj način ćete saturirati kosu i smanjiti prostor u koji hlor “može da uđe”. Ukoliko vam nije mrsko, stavite kapu za plivanje.

Nokti – ukoliko koristite obične lakove za nokte, ispod njih obavezno nanesite hidratantnu bazu. Redovno koristite ulje za zanoktice i kreme za ruke više puta na dan.

Dijareja – spriječi i uživaj u ljetnim danima

Koža – hidratacija je na prvom mjestu, kako iznutra tako i spolja. Pijte dovoljno tečnosti, a kada ste na bazenu, tuširajte se nakon plivanja kako biste uklonili hlor sa kože i za to koristite mlaku vodu nikada toplu. Nakon ispiranja, nanesite hidratantne preparate, idealno one koje sadrže ceramide, i posebnu pažnju obratite na mjesta na kojima je koža najtanja i/ili najsuvlja poput kože oko očiju, dekoltea, laktova i šaka.

Previous Article

Keto dijeta- hrana bogata masnoćama

Next Article

Erektilna disfunkcija – spriječite je na vrijeme

You might be interested in …