Erektilna disfunkcija – spriječite je na vrijeme

Erektilna-disfunkcija-sprijecite-je-na-vrijeme

Erektilna disfunkcija (ED) predstavlja trajnu ili povremenu nesposobnost da se postigne i održi erekcija adekvatna za omogućavanje seksualne aktivnosti. Radi se o poremećaju koji značajno zadire u sve sfere života muškarca, stoga je važan multidisciplinaran pristup liječenju. Za urednu erektilnu funkciju potreban je očuvan anatomski sistem krvnih žila i živaca, hormonski sistem, kao i uredno psihičko stanje. Erektilnu funkciju u principu čuva umjeren način života lišen stresa, s pravilno uravnoteženom prehranom te dovoljno tjelesne aktivnosti.

Neki od faktora rizika za erektilnu disfunkciju jesu:

  • pretilost
  • povišen krvni pritisak
  • fizička neaktivnost
  • pušenje, dislipidemije
  • hronični stres
  • metabolički sindrom
  • nepovoljan indeks tjelesne mase (ITM ili BMI)
  • loše kontrolisan nivo glukoze u krvi
  • opstruktivna apneja u spavanju
  • bolesti jetre
  • hiperhomocisteinemija i
  • bengina hiperplazija prostate.

Faktori rizika vrlo slični faktorima rizika za kardiovaskularne bolesti. Erektilna disfunkcija (ED) je zapravo često i kardiovaskularna bolest, budući da nastaje zbog suženja ili začepljenja arterija koje su vrlo malog promjera (dvostruko manjega od koronarnih arterija). Vrlo je bitno procijeniti stanje kardiovaskularnog sistema kod pacijenata koji imaju erektilnu disfunkciju. ED se također može smatrati “prethodnicom ili predznakom” koronarne bolesti.

Erektilna disfunkcija – Učestalost

Učestalost javljanja erektilne disfunkcije zavisi o godinama. Kod malog broja muškaraca pojavljuje se već poslije 30. godine života. Nadalje, čak polovica muškaraca u četrdesetim godinama života danas ima neki od oblika erektilne disfunkcije. Učestalost raste s dobi, a razlike u brojkama u različitim studijama posljedica su različitih socioekonomskih i kulturoloških okolnosti. Današnji način života i ubrzani tempo u mnogome pridonose povećanju učestalosti problema s erektilnom funkcijom kod muškaraca.Uzroci ED su brojni. Od bolesti krvnih žila to su prvenstveno povišen krvni tlak, aritmije, infarkt miokarda i druge bolesti srca, pušenje i hiperlipidemije.

U patogenezi mogu sudjelovati i različite bolesti spolovila kao što je Peyronijeva bolest, ali i neurološke bolesti kao što su: multipla skleroza

  • Parkinsonova bolest
  • demencije
  • moždani udar
  • bolesti kičme i mozga.

Isto tako problem mogu biti različite bolesti endokrinog sistema poput dijabetesa, bolesti štitnjače te određenih oblika hipogonadizma. Ulogu igraju i psihičke bolesti (depresija, anksioznost) te stanja po operativnom i radioterapijskom liječenju (zračenju) raznih tumora u zdjelici (kao što su prostata, debelo crijevo ili mokraćni mjehur).

erektilna disfunkcija

Erektilna disfunkcija se može dijeliti na organski uslovljena (kada postoji razlog, tj. bolest koja uzrokuje poremećaj), psihogeno uslovljenu (psihički poremećaji koju ometaju normalnu erektilnu funkciju) te kombinaciju organski i psihički uslovljene.


Organski uslovljena ED nastaje postepeno, pretežito kod starijih muškaraca iznad 60. godine života, te kada su prisutni rizični faktori uz odsutnost noćnih erekcija. S druge strane, psihogeno uslovljena ED nastaje naglo te mahom zahvaća mlađe muškarce; noćne erekcije su očuvane,a rizični faktori su manje prisutni.


ED se može biti i primarna (prisutna oduvijek) ili sekundarna (naknadno nastala), odnosno generalizovana (u svim okolnostima) ili situacijska (samo u određenim okolnostima). Bojni lijekovi mogu nepovoljno uticati na erektilnu funkciju – neki od primjera su lijekovi za povišeni krvni pritisak, depresiju, gastritis, alergije, bolove, estrogeni, antiandrogeni, spironolakton, antihistaminici, nesteroidni analgetici, anksiolitici,antidepresivi i antipsihotici.

Erektilna disfunkija – Najčešći simptomi

  • poteškoće u dobijanju erekcije
  • poteškoće u održavanju erekcije
  • smanjen interes za seksualnu aktivnost
  • nisko samopoštovanje

Liječenje

Organski uslovljena erektilna disfunkcija liječni se otklanjanjem organskog uzroka, a psihogena erektilna disfunkcija zahtjeva psihološko liječenja.
Liječenje ED treba biti uzročno. Ukoliko se radi psihogeno uslovljenoj ED, tada je psihološko liječenje indicirano i moguće, a provode ga licencirani psihijatri i seksolozi. Organski uslovljena ED liječi se otklanjanjem organskog uzroka (bolesti) koji je doveo do ED.

Kako ishranom sačuvati zdravlje prostate


Lečenje erektilne disfunkcije je kompleksno i obično zahtjeva angažovanje više različitih specijalista. Ukoliko se tokom dijagnostike ustanovi postojanje nekog poremećaja, tj. postojanje drugog oboljenja, te se erektilna disfunkcija posmatra samo kao jedan od simptoma, neophodno je lječiti osnovno oboljenje, što daje najbolje rezultate tokom terapije.

Previous Article

Hlorisanje vode – kako uživati na bazenu

Next Article

Konjski balzam i njegove blagodeti

You might be interested in …

muškarac

Klimaks kod muškaraca

Ulaskom u zrele godine kod muškaraca se smanjuje lučenje hormona testosterona, tako da i oni prolaze kroz klimaks slično ženama, koji se zove andropauza. Funkcija testisa se usljed starenja polako smanjuje. Tegobe koje prate funkcionalno […]