Avokado brine o vašem zdravlju

Avokado-brine-o-vasem-zdravlju

Avokado, ili “zlatni plod” je jedna od najzdravijih i najukusnijih namirnica na svijetu. Ova neobična biljka raste na drveću i dolazi iz Meksika, gdje su ga vjekovioma koristili stanovnici za hranu i medicinske svrhe. Danas se avokado uzgaja širom svijeta i smatra se dragocjenim dijelom zdrave prehrane.

Avokado je izuzetno zdrava namirnica koja je bogata mononezasićenim masnim kiselinama, vitaminima i mineralima. Pomaže u sprječavanju srčanih bolesti, održavanju zdrave kože i regulaciji šećera u krvi.

Osim toga, avokado se može jesti na različite načine, od svježeg, preko guacamolea do smoothiea. Uključivanjem avokada u prehranu, možete se osigurati da ste dobili potrebnu količinu hranjivih tvari za zdrav i uravnotežen život.

Avokado – zdravlje

  • Pomaže u sprječavanju srčanih bolesti: Mononezasićene masne kiseline u avokadu pomažu u sprječavanju ateroskleroze i smanjenju rizika od srčanih bolesti.
  • Poboljšava zdravlje kardiovaskularnog sustava: Avokado je bogat kalijem, mineralom koji pomaže u regulaciji krvnog tlaka i sprječavanju pojave moždanog udara.
  • Pomaže u održavanju zdrave kože: Vitamin E i masne kiseline u avokadu pomažu u održavanju zdrave kože, sprječavajući starenje i suhoću.
  • Poboljšava zdravlje očiju: Avokado je bogat luteinom i zeaksantinom, antioksidansima koji pomažu u sprječavanju pojave bolesti očiju poput katarakte i makularne degeneracije.
  • Pomaže u regulaciji šećera u krvi: Avokado je bogat vlaknima i mononezasićenim masnim kiselinama, što pomaže u regulaciji šećera u krvi.

Avokado – upotreba

Avokado se može jesti na različite načine. Najčešće se koristi za pripremu guacamolea, ili se jede svježe, sa kašičicom ili kao zamjena za maslac na hljebu. Avokado se također može koristiti kao sastojak u salatama, sendvičima, smoothieima, itd.

Avokado – nutrijenti

Avokado je bogat izvor mononezasićenih masnih kiselina, koji su važni za zdravlje srca. Osim toga, avokado sadrži veliku količinu vitamina E, vitamina K, vitamina C, folne kiseline, magnezija, kalija i vitamina B6.

Avokado osigurava vitamine C, E, K, a također i B6, osim riboflavina, niacina, folata, pantotenske kiseline, magnezija i kalija. Oni također opskrbljuju luteinom, beta karotenom i omega-3 masnim kiselinama.

Avokado ima visok stepen zdravih, uravnoteženih i korisnih masti, koje mogu pomoći osobi da se osjeća sito između obroka. Konzumiranje masti usporava razgradnju ugljikohidrata, što pomaže u održavanju sigurnog nivoa glukoze u Otprilike pola avokada, ili 100 grama (g), sadrži sljedeće resurse:

160 kalorija
14,7 g masti
8,5 g ugljikohidrata
6,7 g vlakana
manje od 1 g šećera
Masnoća je vitalna za svaku usamljenu stanicu u tijelu. Konzumiranje zdravih i uravnoteženih masnoća podržava dobrobit kože, povećava apsorpciju vitamina topivih u mastima, minerala, kao i drugih hranjivih tvari, a također pomaže podržati pouzdane resurse za imuni sistem.

Avokado i zdrav život

  • U svakih 100 g avokada nalazi se 76 miligrama prirodnog biljnog sterola koji se naziva beta-sitosterol. Redovni unos beta-sitosterola i raznih drugih biljnih sterola može pomoći u održavanju zdravog i uravnopteženog nivoa holesterola, koji je vrlo važan za zdravlje i dobrobit srca.
  • Avokado ima lutein kao i zeaksantin, 2 fitokemikalije prisutne u stanicama oka. Pružaju antioksidativnu zaštitu za smanjenje oštećenja, od UV svjetla.
  • Mononezasićene masne kiseline u avokadu također podržavaju apsorpciju drugih korisnih antioksidansa topivih u mastima, kao što je beta karoten. Kao rezultat toga, dodavanje avokada u režim prehrane moglo bi pomoći u smanjenju opasnosti od nastanka makularne degeneracije povezane s dobi.
  • Može pomoći spriječiti slabljenje kostiju ( osteoporozu ). Pola Avokada sadrži oko 18%. dnevnog unosa vitamina K.
    Ovaj se nutrijent obično zanemaruje, ali je neophodan za zdravlje kostiju. Apsorbiranje dovoljne količine vitamina K može podržati zdravlje i dobrobit kostiju povećanjem apsorpcije kalcija i minimiziranjem izlučivanja kalcija u mokraći.
  • Istraživanje je povezalo idealnu konzumaciju folata sa smanjenom prijetnjom od nastanka raka debelog crijeva, želuca, gušterače, kao i raka vrata maternice.Polovica avokada uključuje oko 59 mg pouzdanog izvora folata, 15% dnevne vrijednosti.
  • Avokado također sadrži visoke razine fitokemikalija i karotenoida, koji mogu imati rezidencijalna svojstva protiv karcinoma.
  • Podrška zdravlju fetusa.Folna kiselina je neophodna za zdravu trudnoću. Obilna konzumacija smanjuje opasnost od gubitka nerođene bebe i problema s neuralnom cijevi. Uzimajte najmanje 600 mikrograma (mcg) Pouzdanog izvora folata dnevno tokom trudnoće.Jedan avokado može imati čak 160 mg prirodnog izvora.Avokado također ima masne kiseline koje su sastavni dio zdravog režima prehrane i razvoja fetusa.

Anoreksija je bolest – poremećaj ishrane

  • Smanjenje opasnosti od anksioznosti.Avokado je dobar izvor folata, koji igra bitnu ulogu u cjelokupnom nutritivnom zdravlju i dobrobiti. Istraživanja su dodatno utvrdila veze između niske razine folata i tjeskobe.Folat pomaže zaustaviti nakupljanje homocisteina, spoja koji može ometati protok, kao i isporuku hranjivih tvari u mozak.
  • Poboljšanje probave. Avokado je bogat vlaknima, ima oko 6-7 g pouzdanog resursa na pedeset posto voća.Konzumiranje hrane s potpuno prirodnim vlaknima može pomoći zaustaviti zatvor, održati zdravlje gastrointestinalnog trakta, kao i smanjiti rizik od stanica raka debelog crijeva.
  • Prirodna detoksikacija.Obilje vlakana osigurava normalno pražnjenje crijeva, koje je ključno za izlučivanje kontaminanata putem žuči i stolice.
  • Ublažavanje osteoartritisa.Avokado, soja i još nekoliko biljnih namirnica sastoje se od saponina. Ovi materijali mogu imati pozitivan učinak na znakove i simptome osteoartritisa koljena, kao i kuka.
Previous Article

Konjski balzam i njegove blagodeti

You might be interested in …