Žučni kamenci- simptomi, dijagnoza, ishrana

zucni-kamenci-simptomi dijagnoza-ishrana

Žučni kamenci su tvorbe nastale u žučnom mjehuru – malom organu nalik vrećici smještenom neposredno ispod jetre – a promjera su od svega 2 mm do 5 cm. Kolelitijaza je naziv bolesti koja se javlja prilikom stvaranja kamenaca od sastojaka žuči, pretežito od kolesterola i bilirubina – otpadnih tvari iz krvi. Žučni kamenci mogu uzrokovati začepljenje nekoliko dijelova probavnog sustava i time dovesti do žučnih napadaja (žučne kolike). Bol se većinom osjeća u gornjem desnom dijelu trbuha, neposredno ispod rebara, no može širiti sve do pazuha. Međutim, žučni kamenci većinom ne uzrokuju začepljenja pa su bezbolni, a u tom se slučaju nazivaju „tihi žučni kamenci“. U nastavku čitajte o bolesti koja zahvaća 10-20% odraslih u razvijenim zemljama, a koja čak dvostruko češće pogađa žene, te sve o razlozima njezina nastanka, simptomima i liječenju.

Uzroci i vrste- žučni kamenci

Glavna funkcija žuči jest probava i apsorpcija masti. Žuč pomaže emulgaciji (raspršivanju) velikih čestica masti iz hrane u mnogo malih kapljica, što pomaže apsorpciji konačnih produkata probave masti kroz crijevnu sluznicu. Putem žuči se iz tijela odstranjuje višak kolesterola, nastalog u jetri kao proizvod metabolizma masti, te bilirubin, produkt metabolizma crvenih krvnih stanica. Žučni kamenac se najčešće sastoji od kolesterola, žučnog pigmenta u obliku kalcijeva bilirubinata (spoj unutar kojeg se izlučuje bilirubin) te kalcijevog karbonata ifosfata. Kamenci koji su izgrađeni od više različitih sastojaka nazivaju se kamencima mješovite građe, dok se oni koji se sastoje isključivo od jedne tvari nazivaju čistim kamencima. Potonji se dijele na kolesterolske i pigmentne kamence, koji se razlikuju po obrascu i uzroku nastanka.

Holesterolski kamenci

Holesterolski kamenci su najčešći tip žučnih kamenaca. Pojavljuju se u čak 80% slučajeva. Kao i samo ime govori, njihov je nastanak povezan uz Holesterol. Osobe koje kroz duže vrijeme konzumiraju hranu bogatu mastima pod povećanim su rizikom od razvoja holesterolskih kamenaca. Jetra u tom slučaju proizvodi više holesterola nego što se iz tijela može izlučiti, pa koncentracija holesterola u žuči raste do te mjere da počinje taložiti i formirati kamence. Povećana učestalost kolelitijaze kod žena povezana je s utjecajem estrogena na izlučivanje holesterola iz jetre. Naime, povišen nivo estrogena tokom reproduktivne dobi žena, u trudnoći ili tokom primjene oralne kontracepcije za posljedicu imaju povećanu sekreciju holesterola. Isti je obrazac primijećen i kod pretilih osoba, šećernih bolesnika te osoba s povišenim nivoom lipida (masti u krvi) i insulina. Nagli gubitak tjelesne mase također se smatra rizičnim faktorom nastanka kamenaca jer dolazi do pojačanog metabolizma masti iz potkožnog tkiva. Na razvitak holesterolskih kamenaca utiču genetske predispozicije, ali i okolišni faktori. Ova je vrsta kamenaca češća kod građana razvijenih zemalja zapadnog svijeta, zbog izrazito kalorične prehrane koja uključuje velike količine masti i šećera.

Pigmentni kamenci

Pigmentni kamenci su tip kamenaca koje sačinjavaju bilirubinske soli, a prepoznatljivi su po smeđoj i crnoj boji. Žučni kamenci ovog tipa javljaju se kod hroničnih bolesnika koji boluju od sljedećeg:

  • hemolitički sindromi – podrazumijevaju povišenu koncentraciju bilirubina u žuči, uzrokovanu povećanim raspadanjem crvenih krvnih stanica
  • ciroza jetre – dolazi do lučenja žuči poremećenog sastava zbog oštećenja jetre
  • infekcija – razne infekcije pogoduju razvoju pigmentnih kamenaca, poglavito infekcija bakterijom Escherichia coli (uzrokuje bakterijsku upalu žučnih vodova)
  • crijevne bolesti – bolesti crijeva (poput Crohnove bolesti) onemogućuju normalnu apsorpciju nutrijenata kroz crijevnu sluznicu

Žučni kamenci – simptomi

Žučni kamenci mogu uzrokovati ozbiljne komplikacije i izrazite bolove. Ipak, većinom su asimptomatski te mogu proći godine prije nego što se otkriju, posebno ako se nalaze u žučnom mjehuru. Imajući na umu da žučni kamenci mogu biti različite brojnosti i veličine možemo razumjeti da su simptomi koje izazivaju raznoliki.

Karakteristični simptomi žučnih kamenaca su sljedeći:

  • bol u gornjem desnom dijelu trbuha i području pazuha i ramena (osobito nakon obroka bogatog mastima) u trajanju od pola sata ili nekoliko sati
  • povraćanje
  • želučane tegobe
  • mučnina

Prisutnost kamenaca u žučnom mjehuru može uzrokovati iritaciju sluznice i upalu žučnog mjehura (kolecistis). Isti se problem javlja i kod opstrukcije (začepljenja) vrata žučnog mjehura ili žučnih kanala. Opstrukcija cističnog voda (vod koji izlazi direktno iz žučnog mjehura) popraćena je žučnim kolikama (žučni napadaji). Prepoznaju se po izrazitoj boli u gornjem desnom dijelu trbuha te u predjelu ramena i pazuha. Bol može biti oštra, grčevita ili tupa, a započinje iznenadno kada žučni kamenac začepi vod.

Bol prestaje ako kamenac dospije u tanko crijevo, gdje završava žučni vod, no ovakva putanja kamenca kroz tijelo može povlačiti i određene komplikacije:

  • kolangitis (upala žučnih vodova)
  • opstruktivna žutica ili akutni pankreatitis (akutna upala gušterače)
  • ileus (začepljenje crijeva) – u rijetkim slučajevima, ako je kamenac koji dospije u tanko crijevo velik

Ponekad se mogu razviti ozbiljniji simptomi koji uključuju sljedeće:

  • povišena tjelesna temperatura i tresavica
  • žućenje kože i bjeloočnica (simptomi žutice)
  • svrbež i iritacija kože
  • proljev

Navedeni simptomi upućuju na infekciju ili upalu žučnog mjehura, upalu jetre ili upalu gušterače, te je u slučaju njihove pojave nužan posjet liječniku.

Žučni kamenci – dijagnoza

Na prisutnost žučnih kamenaca može ukazati već fizikalni pregled, odnosno, ispitivanje bolnosti gornjeg desnog dijela trbuha. Krvne pretrage se provode kako bi se utvrdilo postoji li infekcija ili začepljenje vodova, kao i za isključivanje drugih bolesti koje mogu imati slične simptome. Na taj se način mjeri i razina bilirubina u krvi te funkcionalnost jetre. Ultrazvuk abdomena (trbuha) jest brza i neinvazivna tehnika snimanja najčešće korištena za otkrivanje žučnih kamenaca, koja s velikom točnošću omogućuje otkrivanje zadebljanja stijenke žučnog mjehura i prisutnosti žučnih kamenaca promjera samo dva milimetra.

10 namirnica koje čuvaju zdravlje jetre

Žučni kamenci – Ishrana

Kod bolesti žučnih vodova i žučnog mjehura potrebno je pridržavati se određenih smjernica za pripremu hrane, kako bi se ublažile postojeće tegobe i spriječilo daljnje formiranje žučnih kamenaca. Preporučuju se lako probavljiva i ne previše začinjena jela, spremljena kuhanjem bez dodataka masnoće ili s malom količinom biljnih ulja – tzv. plant based prehrana.
Namirnice koje se preporučuju jesu sljedeće:

  • svježe voće i povrće
  • cjelovite žitarice (pšenica, kukuruz, zob, ječam, riža, tjestenina…)
  • kuhani krumpir
  • nemasno meso
  • perad
  • bijela riba

Od namirnica koje sadrže neškodljive masnoće i koje se smiju umjereno konzumirati, tu su:

  • kozje mlijeko i sir
  • maslinovo ulje
  • ulje lana

Preporučuje se veći broj manjih obroka na dan, kao i konzumacija jela i pića koja nisu previše vruća, niti previše hladna.

Previous Article

Demencija – oštećenje pamćenja

Next Article

Bolesti bubrega – simptomi, uzroci, komplikacije

You might be interested in …