Andropauza – doba muške promjene

Andropauza-doba-muske-promjene

Ulaskom u zrele godine kod muškaraca se smanjuje lučenje hormona testosterona, taj period se zove andropauza.
Kad muškarci dođu u godine života između 40-te i 55-te, mogu iskusiti fenomen sličan ženskoj menopauzi, nazvan andropauza. Za razliku od žena muškarci nemaju jasan znak kao što je to prestanak menstruacija koji bi obilježio ovu tranziciju. I jedni i drugi, međutim, imaju sniženje nivoa hormona, estrogena u žena, testosterona u muškaraca.Simptomi koje osećaju drugačiji su nego kod žena, sporije se razvijaju i uočavaju, a i medicinski su manje proučavani, pa otuda i često mišljenje, da muški klimaks ne postoji. Muškarci su zbog toga skloni da promene koje uočavaju na sebi i u sebi tumače svim drugim, samo ne biološkom istinom da ulaze ili prolaze kroz period andropauza.

Andropauza – promjene

Tjelesne promjene u muškaraca nastaju vrlo postepno, te mogu biti praćene promjenama u ponašanju, raspoloženju, javlja se premorenost, gubitak energije, seksualnog poriva i fizičke agilnosti. Štoviše, studije su pokazale da ovo sniženje testosterona može izložiti pojedinca i drugim zdravstvenim rizicima kao što su srčane bolesti i osteoporoza.

Andropauza – tegobe

Prvi znaci obično se u nagovještaju osećaju poslje četrdesete godine. To su osećaj smanjenja vitalnosti i ukupne životne energije, snage mišića, blagi pad efektivne funkcije. Kosti postaju krtije, salo se taloži pogotovo na stomaku, vid i sluh polagano slabe, kosa se proredjuje. I psiha se mijenja, a raspoloženja osciliraju od tuge i nespokoja do depresije.
Muškarci, najčešće stariji od pedeset godina, mogu imati različite tegobe. Mogu da se žale na zaboravnost, osećaj straha, depresju, rasejanost, nemogućnost koncentracije, opadanje pažnje i pamćenja. Nekada loše spavaju, kratko i imaju teške snove. Slično ženama, mogu imati navale vrućine, zatim postaju slabije pokretljivi, smanjuje im se libido i potencija. Često se javljaju ljekaru sa smetnjama od strane srca. Žale se na osjećaj lupanja i preskakanja srca i bolove u grudima, koji liče na anginozne.
Sniženje testosterona nije podjednako kod svih muškaraca. Kod pojedinih se znatno snizi tek u starosti.

Tipičan znaci smanjenja nivoa testosterona

  • smanjen seksualni nagon
  • emocionalne, psihološke i promjene u ponašanju
  • smanjenje mišićne mase
  • gubitak mišićne snage
  • povećanje masnog tkiva
  • osteoporoza ili slabe kosti i bolovi u leđima
  • kardiovaskularni rizik

Andropauza – prevencija

Smanjenje funkcije testisa je neizbježno i dolazi sa godinama, ali se može odložiti i umanjiti. U tom pogledu mnogo pomaže prestanak pušenja i korišćenja alkohola. Smanjenje psihičkih napora, izbjegavanje stresnih situacija i povećana fizička aktivnost svakako pomažu. U cilju prevencije prevremenog klimaksa pomažu normalizacija tjelesne težine i pravilna ishrana.
Uravnotežena i zdrava prehrana, uz stalnu tjelesnu aktivnost, tajna je kako da odgodite pojavu prvih simptoma andropauze. Prehrana suviše siromašna cinkom može djelovati na proizvodnju hormona i oslabiti seksualne funkcije. Cink igra važnu ulogu i u prevenciji posljedica andropauze, poput smetnji s prostatom. Dakle, ne smije da nedostajati u prehrani: sadrže ga školjke, riba, meso, integralne žitarice, lješnjaci i mahunarke.

Kako ishranom sačuvati zdravlje prostate

Izbjegavajte cigarete, alkohol i sve tvari narkotičkog djelovanja. Cigarete negativno djeluju na krvožilni sistem.
Lijekovi mogu izazvati velike promjene. Tablete za smirenje stvaraju teškoće kod erekcije i ejakulacije, potiskujući želju za seksom. I lijekovi protiv depresije umanjuju libido, dok oni protiv visokog tlaka otežavaju erekciju. Analgetici umanjuju osjetljivost i negativno djeluju na seksualnu sposobnost. Kortizolski preparati stvaraju prolaznu impotenciju.

Previous Article

Fizikalna terapija – ciljevi i vježbe

Next Article

Kuhinja okuplja porodicu i mikrobe

You might be interested in …

Zacini-u-sluzbi-zdravlja

Začini u službi zdravlja

Začini obogaćuju i naglašavaju okuse hrane, ali oni imaju i pozitivan učinak na zdravlje.prepuni antioksidanata, protivzapaljenskih, i protivvirusnih sastojaka