Njega kože lica u 40-ima, malo truda, a puno koristi

njega lica u 40-tima

Ako ćete uskoro navršiti četrdesetu ili ste već zakoračili u ovu deceniju, vrijeme je da razmislite o promjeni ili unapređenju njegujućeg režima. Proizvodi za njegu kože lica koje ste obožavali u tridesetima možda više neće odgovarati promjeni koja se događa u vašem tijelu.


U ovoj fazi vašeg života vrijeme je da se fokusirate na preparate koji potiču proizvodnju kolagena i elastina: proteina koji vaš ten čine blistavim i zdravim. Proizvodnja oba proteina je usporena od sredine dvadesetih godina života, a u 40-ima se gotovo prepolovi.


Naime, nivo estrogena počinje opadati i to utiče na funkciju fibroblasta koji proizvode elastin i kolagen, kao i na melanocite koji održavaju kožu čvrstom, glatkom i toniranom. Samim time, koža postaje manje podatna i javljaju se izraženije bore, a kako proizvodi manje ulja, koža može postati suha.


Bore koje se više ne mogu zvati mimičke linije, gubitak sjaja, opuštena koža, suhoća, osjetljivost i crvenilo samo su neke promjene koje možete početi primjećivati jer nivo estrogena opada.


Gubitak estrogena vodi smanjenju proizvodnje kolagena i gustoće kostiju te opuštanju kože zbog čega se bore produbljuju. Birajte kreme koje odično hidratiziraju, sadrže alfa-hidroksi kiseline, retinol ili C vitamin te hijaluronsku kiselinu.


Kako ne biste dodatno isušili kožu i skinuli prirodni sloj ulja (jer koža u 40-ima proizvodi manje sebuma), za uklanjanje šminke i nečistoća koristite nježan, hidratantni i umirujući čistač.Jutarnje čišćenje može biti znatno nježnije od onog večernjeg ili je dovoljno da se samo umijete mlakom vodom.

Hidratacija i njega kože lica u 40-ima uz preparate s hijaluronskom kiselinom.
Hijaluron je prirodni polisaharid – složeni šećer koji se stvara u ljudskom organizmu. Kad je riječ o koži, važan je jer čini vezivno tkivo, zajedno sa elastinom i kolagenom. Kod mlađih osoba, čak oko 30% hijalurona koji se nalazi u tijelo, odnosi se na kožu. Već nakon 30. godine života količina hijaluronske kiseline u koži opada zbog resorpcije, pa ona gubi hidriranost i elastičnost. Jedna od glavnih uloga hijalurona je da na sebe veže vodu, zadržavajući je poput spužve u koži, te na taj način osigurava čvrstinu u vezivnom tkivu, a kožu čini zategnutom i glatkom.

Jedan od negativnih faktora za zdravlje naše kože u 40-ima su UV zrake, a SPF zaštita je nešto što bi trebali koristiti svaki dan, a ne samo kada ste na odmoru. Izlaganje suncu bez zaštite, pogotovo ljeti, može značajno oštetiti kožu i dovesti do pojave bora i hiperpigmentacijskih mrlja, gubitak tonusa i punoće. Ako to dosad nije bila, vrijeme je da krema sa zaštitnim faktorom postane dio jutarnje kozmetičke rutine. UV zrake su jedan od glavnih krivaca za razgradnju kolagena pa više nego ikada trebate paziti na zaštitu kožu od fotooštećenja.

U ovim godinama limfni sistem, zadužen za uklanjanje toksina iz stanica te za njihov prenos krvotokom do crijeva i bubrega, usporava. To može prouzrokovati podbuhlost ispod očiju i/ili obraza. Osim toga, s godinama se mišićna vlakna smanjuju, produljuju te konačno atrofiraju. Rješenje? Večernji ritual mazanja lica, vrata i dekoltea kremom ili uljem poboljšajte masiranjem lica, barem tri do četiri minute, kako biste probudili cirkulaciju, linfni sistem iuspavane mišiće.

Pad estrogena uzrokuje suhoću i gubitak elastina, a želite li da koža što duže prkosi gravitaciji, noćna krema čiji su aktivni sastojci peptidi i/ili retinol trebala bi biti prioritet. Oni će potaknuti obnovu stanica kože i usporiti njihovo starenje.

Previous Article

Zašto je važna fizička aktivnost

Next Article

Nizak krvni pritisak iscrpljuje i ometa svakodnevne aktivnosti.

You might be interested in …

Joga-vjezbe-tijela-i-uma

Joga – vježbe tijela i uma

Joga nam je došla iz Indije. Svojim egzotičnim stilom i fokusom na duhovnost, prvo je zaintrigirala alternativce, a zatim i sve ostale. vježba duh i tijelo