Popravite zdravlje vaših očiju – zdrava hrana

popravite zdravlje svojih očiju

Zdrava hrana za zdravlje vaših očiju? Mrkva nije jedina koja je zdrava. Naučite koja hrana će poboljšati zdravlje vaših očiju te vas zaštititi od mogućih bolesti.

Riba

Riba poput lososa, tune, sardina i skuše bogata je omega-3 masnim kiselinama, koje vas štite od suhih očiju, makularne degeneracije i katarakte. Ako ne volite morsku hranu, uvijek možete nabaviti suplemente omega-3 masnih kiselina.

Zeleno lisnato povrće

Špinat, kelj i kupus puni su luteina i zeaksantina, biljnih pigmenata koji zaustavljaju razvoj makularne degeneracije i katarakte.
Brokula, grašak i avokado su također dobar izvor ovih moćnih antioksidanata.

Jaja

Vitamini i nutrijenti u jajima, uključujući lutein i vitamin A (koji štiti od noćnog sljepila i suhih očiju) dobar su izbor za zdravlje vaših očiju.

Cjelovite žitarice

Prehrana koja sadrži niski glikemijski indeks može pomoći smanjiti rizik od makularne degeneracije povezane s dobi. Zamijenite rafinirane ugljikohidrate smeđom rižom i cjelovitim žitaricama. Vitamin E, cink i niacin koji se nalaze u cjelovitim žitaricama pomažu cjelokupnom zdravlju vaših očiju.

Citrusno i bobičasto voće

Naranče, grejp, limun i bobičasto voće bogato je vitaminom C koji vas štiti od katarakte i makularne degeneracije.

Orašasti plodovi

Pistacio, lješnjaci, bademi – bogati omega-3 kiselinama i vitaminom E poboljšavaju zdravlje očiju.

Raznobojno voće i povrće

Hrana poput mrkve, rajčice, paprike, jagoda, bundeva, kukuruza i dinje odlični su izvori vitamina A i C. Također, karotenoidi – koji daju tom voću i povrću njihov žuti, narančasti ili crveni pigment pomažu smanjiti rizik od mnogih očnih bolesti.

Mahunarke

Grah, grašak i leća dobar su izvor bioflavonoida i cinka te mogu zaštititi mrežnicu kao i smanjiti mogućnost nastanka makularne degeneracije i katarakte.

Riblje ulje, laneno ulje i ulje sjemenki crnog ribiza

Ovi odlični suplementi sadrže omega-3 masne kiseline i imaju mnoge benefite što se tiče zdravlja očiju, uključujući prevenciju sindroma suhog oka kao i prevenciju razvitka makularne degeneracije i katarakte.

Sjemenke suncokreta

Održite svoje oči zdravima grickajući suncokretove sjemenke, koje su bogate vitaminom E i cinkom.

Autoimune bolesti – uzroci, simptomi, dijagnostika

Govedina

U umjerenim količinama, govedina može poboljšati zdravlje očiju. Govedina sadrži cink, koji pomaže vašem tijelu apsorbirati vitamin A te smanjiti rizik od makularne degeneracije.

Previous Article

Loša higijena zuba i usne duplje – bolesti

Next Article

Stomačne tegobe kod djece, spriječite ih

You might be interested in …

Aditivi-u-hrani

Aditivi u hrani

Aditivi su tvarima određenog hemijskog sastava koje se dodaju hrani u procesu tehnološke proizvodnje i obrade s ciljem očuvanja osnovnih svojstava okusa, mirisa