Melanom – nastanak melanoma, rizici i lječenje

melanom-nastanak-melanoma-rizici-i-ljecenje.

Rizičnih faktora za nastanak melanoma je više, a jedan od najvažnijih su izlaganje ultraljubičastom (UV) zračenju i opekotine od sunca. Tu se posebno ističu kratkotrajno intenzivno izlaganje suncu i teške opekotine (posebno u djetinjstvu). Svjetliji fototipovi kože također predstavljaju faktor rizika, a tu se posebno ističu crvenokose osobe s pjegama na koži.

Melanom pripada u grupu najagresivnijih i na liječenje najrezistentnijih zloćudnih tumora u ljudi. Nastaje malignom transformacijom melanocita, stanica koje stvaraju melanin, a koje su prisutne u koži, oku te epitelu sluznica i moždanih ovojnica.
Izlaganje suncu, odlasci u solarije, velik broj madeža i stanje imunosupresije doprinose riziku za nastanak melanoma.

Veliki je rizik i navika odlazaka u “salone za sunčanje” (solarije). Tako je studija Međunarodne agencije za istraživanje raka (The International Agency for Research on Cancer, ICR) utvrdila da izlaganje solariju prije 35. godine života povećava rizik za nastanak melanoma za 75%, a postoji i jaka povezanost između upotrebe solarija i nastanka drugih zloćudnih tumora kože.

Na temelju takvih nalaza veliki broj zemalja je zabranio uporabu solarija za mlađe od 18 godina (poput Australije i nekih europskih zemalja), dok su neke države u potpunosti zabranile korištenje solarija (Brazil). Uz to, Svjetska zdravstvena organizacija klasifikuje upotrebu solarija u prvu grupu karcinogena, što znači da potiču nastanak karcinoma u ljudi. Smatra se kako je ultraljubičasto zračenje solarija jače od podnevnog sunca u Mediteranskim zemljama.

Prevencija i rano otkrivanje melanoma

U prevenciji nastanka melanoma nužno je provoditi mjere fotozaštite koje obuhvaćaju sljedeće:

  • izbjegavanje direktnog izlaganja sunčevom zračenju, posebno u doba najjače insolacije (između 10 i 17 sati)
  • nošenje lagane odjeće
  • korištenje sredstva za zaštitu od UVA i UVB zračenja koja se trebaju nanijeti u dovoljnoj količini. Također treba imati na umu da se sredstvo treba nanijeti oko pola sata prije izlaganja suncu, te da zaštitni sloj treba obnoviti svaka 2-3 sata, nakon plivanja (ukoliko se ne radi o vodootpornom sredstvu), kao i nakon brisanja kože ručnikom
  • posebnu pažnju treba posvetiti zaštiti djece budući je njihova koža tanja i osjetljivija, a opekotine u djetinjstvu su posebno opasne za nastanak melanoma u kasnijoj dobi.
  • zaštita oči naočalama koje štite od UVA i UVB zraka

Vrlo je važno odlaziti i na redovne preglede madeža u specijalističke dermatološke ordinacije, gdje se obavljaju pregledi cijele kože uz korištenje metode dermoskopije. Pregledi cijele kože šest puta povećavaju mogućnost otkrivanja melanoma u odnosu na parcijalne preglede. Za osobe s multiplim, atipičnim madežima savjetuje se pregled uz fotodokumentaciju.

Kada posumnjati na melanom i tipovi melanoma

Četiri su najčešća tipa melanoma: površinsko šireći, lentigo maligna, nodularni i akralni lentiginozni melanom.
Kod melanoma se u najvećem broju slučajeva radi o novonastaloj tvorbi (oko 75%), a u manjem broju (oko 25%) slučajeva o zloćudnoj pretvorbi unutar od ranije prisutnog nevusa. Obično se radi o crveno-smeđim ili plavičasto-crnim asimetričnim tumorima. Međutim, promjene mogu biti i bez pigmenta (tzv. amelanotični melanomi), što posljedično otežava postavljanje dijagnoze. Predilekcijska mjesta kod žena su lice i noge, a kod muškaraca leđa.

Četiri su najčešća tipa melanoma:

-površinsko šireći melanom (Superficial spreading melanoma, SSM)– najčešći je oblik melanoma i obično se nalazi na koži izloženoj sunčevim zrakama i za njega je karakteristično širenje po površini kože
-lentigo maligna melanom (Lentigo maligna melanoma, LMM)– najčešće je smješten na licu, u vidu veće nepravilno pigmentirane lezije u kojoj s vremenom dolazi do pojave čvorića.
-nodularni melanom (Melanoma nodulare, NM) – melanom u vidu čvorića koji ima u pravilu brži tok bolesti i lošiju prognozu
-akralni lentiginozni melanom (Acral lentiginous melanoma, ALM)– obično smješten u predjelu okrajina, često u predjelu nokta

Rjeđi oblici melanoma obuhvaćaju melanom sluznice, amelanotični melanom, dezmoplastični-neurotropni melanom, spitzodini melanom i polipoidni melanom.

Poseban oprez preporučuje se kod madeža koji se mijenjaju (veličina, oblik, pojava više boja u madežima, neoštra ograničenost od okolne kože, krvarenje iz madeža, erozije, ulceracije, svrbež i bol u madežu), kod pojave novih pigmentnih lezija (posebno u osoba starijih od 40 godina života), kao i kod brzorastućih, krvarećih lezija. U slučaju pojave bilo koje od gore navedenih promjena potrebno se što prije javiti na specijalistički dermatološki pregled.

Liječenje ranog stadija melanoma

U ranom stadiju najbolji način liječenja predstavlja hirurško odstranjenje tumora u cijelosti. Sigurnosni rubovi zavisee o stadiju bolesti i iznose od pola centimetra do dva centimetra. Biopsija limfnog čvora čuvara (sentinel limfnog čvora- SLN) je minimalno invazivni postupak za otkrivanje klinički nevidljivih metastaza u regionalnim limfnim čvorovima. Ne preporučuje se za primarne melanome tanje od 0,75 mm debljine, izuzev ako se debljina tumora ne može utvrditi sa sigurnošću.

Ako želite zdravu i lijepu kožu nakon mora, ne izbjegavajte 10 koraka ljetne rutine (njega kože)

S druge strane, nema smisla raditi SLN biopsiju kod bolesnika kod kojih su već prisutne udaljene metastaze, kao i opipljive ili ultrazvučno dokazane metastaze u regionalnim limfnim čvorovima. Radioterapija (zračenje) se može primijeniti kod lentiginoznog malignog melanoma, prije svega u situacijama kada je hirurško liječenje teško izvodivo zbog veličine i lokalizacije tumora ili dobi bolesnika.

Previous Article

Stomačne tegobe kod djece, spriječite ih

Next Article

Dijastaza – stomak nakon trudnoće, kako prepoznati i popraviti

You might be interested in …