Znate li koliko treba da vozite bicikl ako želite da smršavite i ubrzate metabolizam?

želite da smršavite

Ako ste cijelo ljeto zbog vrućina izbjegavali bicikliranje, pravo je vrijeme da svog ljubimca na dva točka ponovno “izvedete” vani.

Bicikliranje je odlično i za fizičko i za mentalno zdravlje, a da ne spominjemo da je bicikl prevozno sredstvo koje najmanje zagađuje okolinu.

Jedna od najvažnijih dobrobiti ove aerobne aktivnosti je pozitivan učinak na srce i kardiovaskularni sistem. Tokom vožnje bicikla uključen je velik broj mišićnih grupa u cikličkim pokretima, pri čemu se kontinuirano opterećuju i kardiovaskularni i disajni sistem. Smanjuje se rizik od najčešćih bolesti današnjice: bolesti kardiovaskularnig sistema, karcinoma, šećerne bolesti, pomaže u borbi protiv stresa i depresije. Istraživanjima je dokazano da umjerena vožnja biciklom tri puta sedmično snižava krvni pritisak i nivo holesterola u krvi, a time znatno smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti, korisna je i u prevenciji osteoporoze. Vožnja biciklom jača, učvršćuje i oblikuje mišiće nogu i stražnjice, jačaju se i trbušni i leđni mišići koji podržavaju kičmeni stub. Mišići su u stanju blagog istezanja zbog nagnutosti tijela prema naprijed. Istovremena koordinacija ruku i nogu poboljšava koordinaciju, dok veće udaljenosti izgrađuju vašu izdržljivost i kondiciju. Za razliku od trčanja, tokom vožnje bicikla nema stresa za zglobove nogu, koljena i kičme (i smanjuje se opasnost od povreda prouzrokovanih prenaprezanjem).

DOVODI METABOLIZAM U RAVNOTEŽU

Vožnja biciklom pomaže u regulisanju tjelesne težine, sagorijevanju kalorija i mršavljenju te dovodi metabolizam u ravnotežu. Skidanju kilograma posebno pridonosi brža i zahtjevnija vožnja. Stručnjaci savjetuju svakodnevnu vožnju bicikla u trajanju od 50 minuta ako želite smršaviti i ubrzati metabolizam. S vremenom možete ubrzati tempo vožnje i/ili potražiti zahtjevnije biciklističke ture…

Ovo su prvi simptomi da vašem tijelu nedostaje magnezijum

BICIKLIRANJE OPUŠTA I SMANJUJE STRES

Vožnja biciklom smanjuje napetost, pojačava se lučenje hormona endorfina koji utiče na dobro raspoloženje. Podiže nivo energije za 20%, a smanjuje količinu nakupljenog umora za 65% jer potiče mozak na lučenje hormona povezanog s količinom energije – dopamina. Vožnja biciklom zdrava je i čini ljude srećnima – ko jednom proba, teško se odlučuje na povratak u tramvaj, bus ili automobil!

BICIKLIZAM PRIDONOSI EKOLOGIJI

Vožnja biciklom 25 minuta dnevno umjesto vožnje automobilom smanjuje emisiju ugljen dioksida za 165 kg na godinu.

ordinacija.hr

Previous Article

Simptomi gljivične infekcije na nogama i kako je efikasno liječiti

Next Article

AKO VEĆ SPAVATE U ČARAPAMA, DOBRO OBRATITE PAŽNJU: Stručnjaci riješili DILEMU, evo kako utiče na cirkulaciju

You might be interested in …