Stomačne tegobe kod djece, spriječite ih

stomacne-tegobe-kod-djece-sprijecite-ih

Stomačne tegobe kod djece su uobičajena stvar. Nema roditelja koji se posebno ne pribojava odlaska na ljetovanja sa malim djetetom. Razuman strah je opravdan, jer promjena klime često izaziva i promjene kod djece, a najčešći su problem sa digestivnim traktom. Stomačni problemi mogući su i kod djece koja se uvode u svijet čvrste hrane.

Mučnina, povraćanje i dijareja nisu bolesti, već simptomi različitih stanja kao što su infekcije sistema za varenje, trovanje hranom, alergije na hranu, iii bolesti putovanja.

Najčešće su kod djece posljedica infekcije sistema za varenje, netolerancije na hranu ili alergije.

Virusne infekcije

Virusne infekcije su najčešći izazivači stomačnih mučnina i povraćanja.

Mogu da ih izazovu prljave ruke ili se prenose kapljično, kašljanjem.

Ispoljavanje i prvi znaci infekcije ovim putem počinju iznenada, od 12 do 24 sata od trenutka izloženosti virusu.

Javlja se niz simptoma, proliv, povraćanje, bol u stomaku, mučnina, a traju do nekoliko dana.

Ako se jave samo mučnina i povraćanje, počinju iznenada i traju do 48 sati.

Zatvor i nadimanje

Stomačne tegobe mogu da se jave i zbog promjene režima ishrane. Prelazak sa majčinog mlijeka na adaptirano mleko, uvođenje čvrste hrane, promjena režima ishrane u jaslicama, školi…sve to može da izazove niz tegoba kao što su nadutost i zatvor.

Ove simptome mogu da imaju i starija djeca, posebno ako pojedu veće količine slatkiša ili sladoleda. Opstipacija može da se javi i zbog neadekvatne ishrane, jer dijete ne unosi dovoljno celuloze, polisaharida i tečnosti, a prekomerno unosi bjelančevine. Psihogeni faktori takođe mogu da budu uzrok zatvora, kada dijete potiskuje refleks za defekaciju zbog nastave, igre, gađenja od tuđeg toaleta.

Neophodno je voditi računa da dijete tokom dana unosi dovoljnu količinu tečnosti, da se dovoljno kreće i ima redovne obroke.

Bakterijske infekcije

Bakterija je ređe uzročnik infekcije, a prenosi se putem hrane koja nije dovoljno termički obrađena ili se ne čuva na pravilan način (nesterilisane ili nedovoljno dobro oprane flašice ili posude za hranu).

Posebno je važno voditi računa o spremanju i čuvanju hrane u ljetnjim mjesecima, kada su temperature visoke, a namirnice podložnije kvarenju.

Redovno pranje ruku može da spriječi pojavu infekcije. Na trovanje hranom može da se posumnja ukoliko se jave mučnina, povraćanje, proliv, bol u stomaku i opstipacija.

Prikladna hrana i pravila za ishranu djece

Najčešći izazivači su otrovi koje proizvode salmonela i kampilobakter.

Tokom čestih povraćanja treba da obratite dodatnu pažnju na dehidrataciju i da dijete redovno nadoknađuje tečnosti. Obratite posebnu pažnju na suvoću usana, a u ozbiljnijim slučajevima smanjeno je mokrenje, tokom plača nedostaju suze. Dehidriranje je češće kada su proliv i povraćanje udruženi I tada je neophodna pomoć ljekara.

Previous Article

Popravite zdravlje vaših očiju – zdrava hrana

Next Article

Melanom – nastanak melanoma, rizici i lječenje

You might be interested in …