Priroda liječi bolesti – ljekovite vode

Priroda-lijeci-bolesti-ljekovite-vode

Ljekovite vode se koriste u terapijske svrhe, kupanjem, pijenjem, orošavanjem i ispiranjem, ali i kao pomoćna sredstva u terapiji medikamentima i u fizikalnoj terapiji. Ljekovite vode u banjama liječe mnoga oboljenja. U nekim banjama se koristi ljekovito blato Banje se najčešće nalaze u dolinama reka i jezera, okružene planinama bogatim florom i faunom. Banja, odnosno hidroterapija pomaže, aktivno liječi i olakšava stanje kod većine reumatskih oboljenja.Hronična zapaljenja creva, dijabetes, bolesti mokraćnih puteva i bešike, čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu, bolesti žučne kese i žučnih puteva.Razne respiratorne bolesti astmu, bronchitis, kao i lakše oblike povišenog krvnog pritiska, anemiju, išijas, reumatizam, hronične ženske bolesti, fizičke povrede i mnoge druge.

Granica između lječenja i uživanja više ne postoji. Sve više ljudi, kao nekad, odlazi u banje kao mondenska mesta gde se prije svega ide na rekreaciju i u provod. Prednost banja je što ne mare za godišnje doba, njihove blagodeti se koriste preko cijele godine. Banjski centri se trude da ponudu prilagode modernom čovjeku pa se sve više otvaraju velnes centri, koji vode brigu o ljepoti, zdravlju i rekreaciji, od započinjanja putovanja do povratka. Većina ljudi u banju dolazi na lječenje i oporavak, ali ima sve više onih koji dolaze i zbog zabave i dobrog provoda.

Ljekovite vode

Izvori mineralnih i termomineralnih voda različiti su po raznovrsnom fizičko-hemijskom sastavu i uspješno se primenjuju u prevenciji i lječenju širokog spektra oboljenja. Medicinski tretmani se obavljaju u specijalizovanim medicinskim ustanovama, opremljenim savremenim aparatima za brzu i tačnu dijagnostiku i terapiju. Primenjuju se sve savremene balneološke i rehabilitacione terapije, a stručno osoblje različitih specijalnosti brine o lječenju pacijenata svih starosnih doba.

Vazdušne banje

Čist vazduh, njegova idealna vlažnost, povećana količina kiseonika, blagotvorna vazdušna strujanja, stabilna temperatura i veliki broj sunčanih sati doprinose poboljšanju psiho-fizičkog stanja i krvne slike, a često su za poslovne ljude neophodan predah od ritma savremenog života.

Žučni kamenci- simptomi, dijagnoza, ishrana

Bogati programi u salonima za masažu i fitnes centri privlače sve one koji pored zdravlja misle i na svoj izgled. Privlačni su različiti programi mršavljenja i kozmetički tretmani, koje obično koriste dame

Previous Article

Bol u glavi – glavobolja

Next Article

Fizikalna terapija – ciljevi i vježbe

You might be interested in …