Steroidi – opasnosti umjetnih hormona

Steroidi-opasnosti-umjetnih-hormona

Steroidi su hormoni i postoji ih mnogo različitih vrsta, ali kada se priča o steroidima koji se uzimaju uz vježbu da bi se tijelo brže razvijalo, najčešće su to anabolički steroidi. Oni djeluju poput muškog hormona testosterona i pomažu u razvijanju mišićnog tkiva.

Steroide – zbog čega ih mladi olako uzimaju

Najčešća su dva razloga. Prvo, jer misle da će pomoću steroida doći do boljih rezultata u sportu. Međutim, osim što steroidi utiču na povećanje mišićne mase, pokazalo se da njihovo dugotrajno uzimanje smanjuje pokretljivost i brzinu reakcije.

Drugi razlog je medijski pritisak. Današnji tinejdžeri u filmovima i reklamama gledaju muškarce savršeno oblikovanih tjela, s pločicama na stomaku i razvijenim grudnim košem. Prije 30 ili 40 godina većina muškaraca nije imala ovakva tijela, a danas se nameće mišljenje da ih svi moraju imati, u suprotnom muškarac nije poželjan.

Mnogi misle samo na kratkoročnu dobit uz pomoć steroida, a to je mišićna masa. Međutim, dugotrajnije uzimanje steroida ima ne samo negativne već pogubne posljedice za tvoje tijelo. Samo neke od njih su: preuranjena ćelavost, drastična promjena raspoloženja, agresivnost, paranoja.

Iako steroidi djeluju na organizam ubrzo nakon konzumiranja, mnoge negativne pojave vidljive su nakon nekoliko godina uzimanja. Ovo je jedan od razloga zašto mnogo mladih ljudi ne vjeruju u negativne priče o steroidima i kažu: ‘Ja ih uzimam i nije mi ništa!’

Steroidi – simptomi zloupotrebe steroida

  • Nagli porast i razvoj mišića
  • Pojava akni na koži
  • Zadržavanje tečnosti
  • Žutica (žutilo u očima i na koži)
  • Promjene u ponašanju i nastupi depresivnog raspoloženja
  • Prijevremeni gubitak kose

Steroidi -psihološki efekti upotrebe

Zloupotreba steroida može imati dalekosežne posljedice na um, uzrokujući privremene promjene ličnosti. Korisnici mogu da ispoljavaju nekontrolisanu agresiju i nasilničko ponašanje, pored teških promjena raspoloženja, maničnih epizoda i depresije. Osim toga,mogu da ispoljavaju patološku ljubomoru,ekstrmno paranoičnu razdražljivost, i poremećaj prosuđivanja iz osećanja nepobjedivosti.

Korisnici mogu da izgube interesovanje za svakodnevne životne aktivnosti i osjećaju gubitak energije i osjećanje dosade. Mogu da imaju problem sa ograničavanjem upotrebe steroida, i tako razviju toleranciju na njihovu upotrebu, što zahtjeva unos većih količina u cilju željene izgradnje mišića. Emotivni odnosi sa partnerom takođe se ugrožavaju.

Steroidi – neželjeni efekti upotrebe

Nagomilavanje steroida u organizmu remeti unutrašnju ravnotežu, kada tijelo pokušava da eliminiše višak steroida i drugih hormona. Zloupotreba steroida može uzrokovati usporen rast kod adolescenata,uporne glavobolje, bolove u kostima, mučninu, kao i promjene na nivou sistema za varenje i urinarnog sistema.

Neočekivani neželjeni efekat je da upotreba steroida može uzrokovati slabljenje tetiva, izlažući sportiste riziku od ozbiljnih povreda.

Steroidi – uticaj na kardiovaskularni sistem

  • Proširenje srca,koje kasnije dovodi do srčane insuficijencije,
  • Visok krvni pritisak
  • Ateroskleroza
  • Povišen nivo holesterola
  • Lupanje srca
  • Srčani udar
  • Moždani udar
  • Anafilaktički i septični šok

Steroidi – uticaj na reproduktivni sistem

Kod muškaraca,višak testosterona se pretvara u ženski hormon estrogen,koji dovodi do razvoja ženskih osobina. Muškarci doživljavaju uvećanje prostate, sterilitet, seksualnu disfunkciju, ćelavost, povećanje grudi, kao i atrofiju testisa.

Višak testosterona kod žena ima suprotan efekat- izaziva menstrualne nepravilnosti, produbljenje glasa, ćelavost, oštećenje fetusa, pojava maljavosti na drugim delovima tela, sterilitet, smanjenje dojki, kao i oticanje genitalija.

Kratke vježbe za gluteus – čvrsta zadnjica

Steroidi – uticaj na vitalne organe

Produžena teška upotreba steroida može da ošteti jetru, da prouzrokuje pojavu raka, žutice, krvarenja i hepatitisa. Steroidi mogu ugroziti rad bubrega, dovodeći do razvoja kamena u bubregu i drugih bubrežnih oboljenja.

Na kraju preporuka svima bi bila bavite se sportom zato što želite da budete zdravi, a izgled dođe kao posljedica vašeg truda i rada. Budite strpljivi, jer prirodan način vežbanja će vam dugoročno dati rezultate, dok kod steroida ukoliko se prestane sa vježbanjem volumen mišića brzo opada isto onako kako je i izgrađen.

Previous Article

Pesticidi u hrani – koliko su štetni, možemo li ih izbjeći

Next Article

Opsesivno-kompulzivni poremećaj

You might be interested in …