Kolagen

kolagen

Kolagen je najvažnija bjelančevina u ljudskom organizmu. On obuhvata oko 40% od svih bjelančevina i osnovni je dio vezivnog tkiva. Odgovoran je za stanje kože, očne jabučice, kostiju, kose i noktiju.Kolagen je jak i dugačak molekul.

Postoji najmanje 16 tipova kolagena , od kojih su četiri glavna tipa 1, 2, 3 i 4. U velikim količinama nalazi se u koži, kosi, noktima, zglobovima, tetivama, hrskavici… Čini tri četvrtine naše kože i trećinu proteina u našem tijelu.

Kolagen u namirnicama

Sa starenjem postojeći kolagen se raspada i organizmu postaje sve teže da ga proizvodi sve više. Kao rezultat toga ljudi se sve više okreću dodacima kolagena. Ti dodaci su najčešće u prahu, ali se koristi i kolagen u kapsulama kao i u tečnom obliku. Da bi se proizveo kolagen,našem tijelu je potrebno:

  • Prolin (nalazi se u bjelancetu, kupusu, šampinjonima )
  • Glicin ( nalazi se u svinjskoj koži, pilećoj koži, želatinu )
  • Vitamin C (agrumi)
  • Cink (nalazi se u govedini, jagnjetini, školjkama, pasulju, sočivu, mlijeku, siru, …)
  • Bakar (nalazi se u kakao prahu, indijskim orasima, sjemenkama susama) .
    Jedući navedenu hranu koja je bogata kolagenom organizam će proizvoditi više kolagena.

Kolagen – zašto je bitan

Pošto čini toliko kritičnih dijelova našeg tijela, kolagen nije samo koristan već i neophodan za održavanje dobrog zdravlja. Postoje dokazi da je jako bitan za održavanje elastičnosti kože, kao i ublažavanje bolova od osteoartritis. Istraživanja su pokazale da dnevni dodaci kolagena mogu pomoći da kosti budu gušće usporavajući proces starenja koji ih čini krhkim i lomljivim.

Takođe mogu pomoći u smanjenju bora na koži, brži rast noktiju, kao i manje lomljenje i pucanje noktiju..
Isto tako i kod osteoartitisa koljenja, oralni preparati kolagena mogu djelovati na ublažavanje bola i poboljšane funkcije zglobova. Kolagen ima vrlo važnu ulogu u zglobovima, mišićima i kostima.

Kolagen -kad nestaje

Starenjem se gubi kolagen. Već od 20. godine života počinje opadanje njegove koncentracije u organizmu. Do 40. godine se gubi oko 1 % svake godine. Neadekvatna ishrana, pušenje, konzumiranje alkohola, izlaganje suncu takođe utiču na gubitak kolagena.

Steroidi – opasnosti umjetnih hormona

Kolagen – suplemenati koji su bogati kolagenom

– hidrolizovani kolagen (potiče od goveda, svinja, morskih plodova, živine, ljuske od jajeta) i razložen je na peptide, koji se mnogo lakše apsorbuju u organizmu.

– nedenaturisani kolagen (sirovi kolagen dobijen iz pileće hrskavice)

– želatin (kuvani kolagen) .

Previous Article

Opsesivno-kompulzivni poremećaj

Next Article

Miris tijela govori o zdravlju

You might be interested in …

Joga-vjezbe-tijela-i-uma

Joga – vježbe tijela i uma

Joga nam je došla iz Indije. Svojim egzotičnim stilom i fokusom na duhovnost, prvo je zaintrigirala alternativce, a zatim i sve ostale. vježba duh i tijelo

pravilna njega vaše kose

Pravilna njega vaše kose

Pravilna njega vaše kose podrazumijeva mnogo toga.Nije komplikovan proces, ali je, potrebno uložiti dosta truda i vremena da bi izgledala kao one iz magazina