Začini u službi zdravlja

Zacini-u-sluzbi-zdravlja

Začini obogaćuju i naglašavaju okuse hrane, ali oni imaju i pozitivan učinak na zdravlje.Začini su prepuni antioksidanata, protivzapaljenskih, antibakterijskih i protivvirusnih sastojaka i to koncentrisanih u malim količinama. Oni imaju blagotvorno dejstvo na organizam, bilo da je rječ o borbi protiv alergija i raznih bolova, prevenciji razvijanja tumora, ili prevenciji razvijanja srčanih bolesti.
Neki začini su izuzetno zdravi i trebalo bi ih koristiti prilikom pripremanja hrane. Mnogi sastojci začina osim što hrani daju primamljiv miris i ukus imaju ljekovito dejstvo na ljudski organizam.

Začini -komorač

Komorač je čest sastojak indijske kuhinje, a poznato je da podstiče probavu. Takođe, bogat je izvor antioksidanata, a poznato je i da smanjuje upale i pomaže u prevenciji kancera.
Njegove semenke možete dodavati svim jelima, a dobar je i kad ga prosto prepolovite i ispečete.

Začini -bijeli luk

Već 5.000 godina ljudi zavise od bijelog luka u borbi protiv raznih bolesti i to s dobrim razlogom. Poznat je i kao “penicilin siromašnih”, jer sadrži antimikrobne sastojke.
Poput praziluka, luka i drugih biljaka iz porodice Allium, bijeli luk se pokazao efikasnim u borbi protiv raka debelog crijeva.
Neka istraživanja pokazuju da pomaže i u sprečavanju kardiovaskularnih bolesti.
Dodaje se svim jelima, ali možete povećati unos i tako što ćete ga ispeći, a zatim namazati na prepečen hleb. Dodajte ga marinadama i prelivima za sve vrste mesa.

Začini – majčina dušica

S ukusom koji podsjeća na nanu, majčina dušica jača imuninet i odličan je začin za sezonu gripa i prehlade.
Kao i druge vrste iz te porodice, majčina dušica je bogata antioksidanzima i ima antibakterijska svojstva.
Idealan je dodatak gulašima i supama, a dobro se slaže s paradajzom. Takođe, od majčine dušice može se napraviti divan čaj.

Začini – đumbir

Poznat po protivzapaljenskim svojstvima i kao ljek protiv slabe cirkulacije, đumbir je začin koji je prisutan tokom cijele godine.
Kada je hladno, đumbir će vas zagrijati, dok će vas rashladiti onda kad je vruće.
Bogat je kalijumom, a naročito povoljno djeluje na želudac .Studije pokazuju da sadrži esencijalna ulja i sastojke koji ublažavaju grčeve i bolove u stomaku.
Međutim, ne bi trebalo unositi više od 10 grama đumbira dnevno, jer može izazvati obrnut efekat i uticati na slab metabolizam ljekova za zgrušavanje krvi.
Prvo bi trebalo da ga oljuštite, a zatim sitno narendate u dinstana jela, čorbe, marinade za piletinu i ribu, kao i azijske salate.

Začini – cimet

Cimet je više od dodatka mirisnim kolačima, jer ga kineska medicina smatra “zagrijavajućim ljekom”.
Dobar je izvor mangana, gvožđa i kalcijuma i pomaže u smanjivanju nadutosti poslje obilnog jela.
Jedna kašičica cimeta dnevno može sniziti nivoe šećera, holesterola i triglicerida u krvi.
Pospite ga po pečenoj bundevi, musliju, jogurtu ili pasiranom voću. Dobro se slaže i uz neka jela od mesa.

Začini -ruzmarin

Bogat je ruzmarinskom kiselinom, moćnim antioksidansom, a povećava i protok krvi do mozga. Ruzmarin ima sastojke koji ojačavaju imunitet i djeluju protivzapaljenski. Dobar je izvor gvožđa, kalcijuma i kalijuma.
Dobro se slaže za krompirom, jagnjetinom i jelima od ribe. Dobar je svjež i sušen, ali ako koristite svjež, trebalo bi da ga zdrobite kako biste oslobodili ukus.

Začini – ljuta papričica

Ljuta papričica ima vitamin A, beta karoten i lutein, koji povećava toplotu, ne samo na jeziku, nego i u cijelom organizmu.
Kapsaicin koji sadrži podstiče cirkulaciju, bori se protiv infekcija i podstiče varenje. Dokazano je da pomažu i u mršavljenju.
Kapsaicin ubija i neurone koji izazivaju bol, pa deluju i kao analgetik.
Dodajte ih jelima od pirinča, piletine, pasulja ili bilo kom drugom kom je potrebno “malo ljutine”.

Začini – korijander

Korijander je karakterističan za meksičku i azijsku kuhinju, a koristan je za zdravlje jer podstiče varenje i prema nekim studijama čak pomaže u izbacivanju toksičnih metala poput žive.
Dodajte ga svježeg salatama, marinadama od piletine ili supama.

Začini- bosiljak

Perjanica italijanske kuhinje, bosiljak, poznat je po antibakterijskim i protivzapaljenskim svojstvima, a sadrži i brojne druge korisne sastojke, poput beta karotena i magnezijuma.
Dodajte ga svim jelima s paradajzom, piletinom, sirom, a odličan je u vidu pesto sosa.

Začini -kim

Kim je jedan od najstarijih začina, a bio je popularan u drevnom Egiptu kao začin i medicinska biljka. Upotrebljavao se protiv bolesti probavnog trakta, za lječenje kašlja i ublažavanje bolova. Ova biljka je korištena i protiv alergija, upala, za jačanje metabolizma i boljeg izlučivanja tečnosti iz organizma, kao i protiv depresije. Istočni narodi su za nju govorili da lječi sve bolesti, osim smrti.

Začini-susam

Susam je izuzetno bogat kalcijumom i gvožđem. U ishrani se upotrebljava sjeme, kao dodatak jelima, hljebu, pecivima, poslasticama. Naročito je zastupljen u orijentalnoj kuhinji. Za nadoknadu kalcijuma u organizmu je potrebno potopiti jednu veliku kašiku susama u pola litra jogurta i ostaviti tokom cijele noći. Ujutru napitak popiti na prazan stomak.

Pesticidi u hrani – koliko su štetni, možemo li ih izbjeći

Začini -biber

Potiče iz tropskih predela, a smatra se najpopularnijim začinom, zastupljenim u svim svjetskim kuhinjama. U obliku je zrna ili praha, a u upotrebi su crni, bijeli, zeleni i crveni biber. Biber olakšava varenje hrane, podstiče krvotok i ublažava simptome prehlade.

Previous Article

Miris tijela govori o zdravlju

Next Article

Menopauza – kako se pripremiti

You might be interested in …