Dijareja – spriječi i uživaj u ljetnim danima

Dijareja-sprijeci-i-uzivaj-u-ljetnim-danima

Dijareja je veoma čest problem koji svako ima nekad u životu. Dijareja se javlja zbog pojačanog lučenja tečnosti u tanko crijevo, smanjene apsorpcije tečnosti iz crijeva ili prebrzog prelaska hrane kroz crijeva. Dijareja može biti aktutna i hronična.Glavni simptomin su bolovi u stomaku i grčevi. Ljeto je doba kada najčešće dolazi do poremećaja crijevne flore (disbioze) usljed promjene lokalne sredine, drugačijeg sastava vode i primjene novih namirnica, čak i kada su one ispravne.U nastavku teksta nekoliko savjeta za lječenje takozvane putničke dijareje kako bi apsolutno uživali u ljetnim danima.

Dijareja – ishrana

Izbor hrane tokom dijareje može biti malo nezgodan. Važno je jesti koliko semože, a tečna dijeta može biti privremeni prirodni ljek. Dijareja čini stomak slabim, zato treba biti oprezan. Izbegavati jaku hranu koja bi mogla da pogorša stvari.

  • jednostavne namirnice, poput rižea
    Zbog svog vezivnog dejstva, kuvana bijela riža je baš ono što je potrebno ako je osetljiv stomak. Jede se u malim količinama bez ikakvih dodataka.
  • Bijeli luk
    Bijeli luk je prirodni ljek koji ima jaka antibakterijska, antivirusna i antiparazitska svojstva zahvaljujući alicinu. Sirov bijeli luk ubija mnoštvo mikroba u crijevima, te ublažava grčeve.
  • jabukovo sirće
    Ljek iz bakinih kućnih recepata je mješavina jabukovog sirćeta i vode. Pomješaj dvije kašičice jabukovog sirćeta sa medom u čaši vode.Simptomi dijareje će biti ublaženi zahvaljujući protivupalnim dejstvima ovih sastojaka. Preporuka je 2-3 puta dnevno za najbolje rezultate.
  • biljni čajevi
    Ono što se piješ jednako je važno kao i ono što se jede tokom lječenja dijareje. Pored unosa veće količine tečnosti, vode ili mešavine sa jabukovim sirćetom, pomoći će ti i konzumiranje biljnog čaja. Čaj od lista dunje,kamilice ili zeleni čaj.
  • banana
    Izgnječite bananu i dodajte malo soli. Sve dobro izmješajte i pojedite.

Dijareja – probiotik

Probiotici su izvori dobrih bakterija i dio su našeg imunog sistema. Zdrave bakterije su neopodne za varenje i brane crijeva od raznih infekcija. Nalazimo ih u kefiru, kiselom kupusu, jogurtu, a u apotekama ćemo naći veliki izbor probiotika različitih farmaceutskih kuća.

Pesticidi u hrani – koliko su štetni, možemo li ih izbjeći

Dijareja – aktivni ugalj

Aktivni ugalj apsorbuje toksine i dobar je i za hroničnu i akutnu dijareju. Budite oprezni kada ga pijete uz neku terapiju jer apsorbuje i ljekove.

Previous Article

Vitamin A- koliko je bitan u organizmu

Next Article

Joga – vježbe tijela i uma

You might be interested in …